Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν άμεση και έντονη, μετά την ψήφιση του νέου ουκρανικού νόμου που στοχεύει στη διακοπή των σχέσεων των ενοριών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC) με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Του Γιάννη Παπανικολάου-ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, καταδίκασε την ενέργεια αυτή, καταγγέλλοντας το Κίεβο για «απόπειρα καταστροφής της ορθοδοξίας». Η Ρωσία βλέπει το νομοσχέδιο αυτό ως μια πολιτική πράξη που αποσκοπεί στη θρησκευτική και πολιτιστική αποξένωση της Ουκρανίας από τη Ρωσία, καθώς η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ισχυρούς δεσμούς με την UOC.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού ευχαρίστησε το ουκρανικό κοινοβούλιο για την ψήφιση του νόμου, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του Κιέβου να ενισχύσει τις σχέσεις του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο έχει αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ξεκινώντας έναν νέο κύκλο έντασης με τη Μόσχα.
Ο νόμος που ψηφίστηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο έχει ως στόχο να προστατεύσει, όπως υποστηρίζουν οι υποστηρικτές του, τη συνταγματική τάξη και να αποτρέψει την επιρροή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία θεωρείται ότι υποστηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων, 265 βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο «Περί Προστασίας της Συνταγματικής Τάξης στη σφαίρα Δράσης των Θρησκευτικών Οργανώσεων», ενώ μόλις 29 το καταψήφισαν και άλλοι 4 απείχαν. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ 30 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσής του, με τις ενορίες να έχουν εννέα μήνες για να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η UOC, η οποία στοχοθετείται από τον νέο νόμο, είχε ήδη από τον Μάιο του 2022 ανακοινώσει την αποκοπή των δεσμών της με το Πατριαρχείο της Μόσχας, αντιδρώντας στη ρωσική εισβολή. Ωστόσο, οι ουκρανικές αρχές έχουν κατηγορηθεί από την UOC για διωγμούς και καταστολή, ενώ η Ρωσία καταγγέλλει ότι ο νέος νόμος αποτελεί παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με την ψήφιση του νομοσχεδίου να εντείνει περαιτέρω τις ήδη δύσκολες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μεταφέροντας τη σύγκρουση και στο θρησκευτικό πεδίο.