Γιατί αποκαλέσαμε «άνανδρη» την επίθεση του Μητροπολίτη Πειραιώς κατά των Αγιορειτών

Γιώργος Θεοχάρης
Loading...


Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ απαντά:
Επειδή δεχθήκαμε κάποια επικριτικά σχόλια γιατί χαρακτηρίσαμε «άνανδρη» την επίθεση σε ηγουμένους του Αγίου Όρους, που εξαπέλυσε πρόσφατα η Μητρόπολη Πειραιώς, θέλουμε να δώσουμε στους αναγνώστες μας κάποιες διευκρινίσεις. –Γιατί χαρακτηρίσαμε αυτήν την επίθεση «άνανδρη»;

Ένας Μητροπολίτης δεν είναι δημοσιογράφος. Εάν ένας δημοσιογράφος κτυπάει δημόσια κάποια πρόσωπα, βασισμένος σε απλές υποψίες, χωρίς κανένα στοιχείο, έχει κάποια ελαφρυντικά: η δουλειά του, η ταχύτητα, η αγωνία να βγάλει την μεγάλη είδηση, ο επαγγελματικός ανταγωνισμός, όλα αυτά και άλλα πολλά, μπορεί να τον οδηγήσουν σε τέτοια λάθη. Βέβαια το κακό έχει γίνει πάλι.

Όμως ένας Μητροπολίτης; Αυτός ασφαλώς δεν είναι δημοσιογράφος, για να έχει αυτά τα ελαφρυντικά.

Αν δεν κάνουμε λάθος, ο Μητροπολίτης είναι ποιμένας. Οι ενέργειές του μπορεί να έχουν συνέπεια τον τραυματισμό ψυχών για τις οποίες πέθανε ο Χριστός.

Αν δεν κάνουμε λάθος κάπου στο ευαγγέλιο γράφει: «αλοίμονο στον άνθρωπο εξαιτίας του οποίου έρχεται το σκάνδαλο»!

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, ο Μητροπολίτης Πειραιώς θεωρεί δικαιολογημένους τους φόβους ενός Κελλιώτη Αγιορείτη, ο οποίος δημοσίως κατηγορεί τόν Γέροντα Εφραίμ, Ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, ότι προεξάρχει στην δίωξη των Αγιορειτών που διέκοψαν το μνημόσυνο του Πατριάρχη και για αυτό τον λόγο φιλοξένησε στην Μονή του συνάντηση πολλών ηγουμένων και αντιπροσώπων.

Τα ερωτήματά μας είναι, πριν η Μητρόπολη Πειραιώς αναπαραγάγει δημοσίως ως δικαιολογημένους τους φόβους και τις κατηγόριες ενός Κελλιώτη, τί έκανε για να βεβαιωθεί; Πήρε τηλέφωνο στην Μονή Βατοπεδίου να μάθει εάν είναι έτσι τα πράγματα;

Διαβάστε εδώ:  Άνανδρη επίθεση σε ηγουμένους του Αγίου Όρους από την Μητρόπολη Πειραιώς

Εν συνεχεία, λίγο παρακάτω κατηγορεί έναν άλλο Ηγούμενο, αυτόν της Μονής Σίμωνος Πέτρας, ότι «πήγε στο Φανάρι για να λάβει κατευθυντήριες οδηγίες από τον «Μεγάλο Αδελφό» της Εκκλησίας μας» πάλι εναντίον των ζηλωτών και υπέρ του Οικουμενισμού. Εάν η Μητρόπολη Πειραιώς, που διακρίνεται για την πρόσκλισή της προς τα μίντια στα οποία φροντίζει συχνά-πυκνά να δίνει τροφή, έκανε μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο (π.χ. www.nyxthimeron. com/2017/04/2017_85.html), θα διάβαζε το εξής πατριαρχικό ανακοινωθέν για την Κυριακή των Μυροφόρων: «Τόν θεῖον λόγον ἐπί τῇ ἑορτῇ ἐκήρυξεν ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Ἐλισσαῖος, Ἡγούμενος τῆς ἐν Ἁγίῳ Ὄρει Ἰ. Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Σίμωνος Πέτρας».

Θα διαπίστωνε δηλαδή ότι η επίσκεψη του συγκεκριμένου Καθηγουμένου στο Φανάρι έγινε για να κάνει το κήρυγμα στην γιορτή της Μονής Μπαλουκλή.

Θα μου πείτε: καλά μας δουλεύετε; Και πού γνωρίζουμε εμείς τί είπαν μεταξύ τους;

Θα σας απαντούσαμε: και πού γνωρίζουμε ότι είπαν για τους ζηλωτές;

Κι επίσης: ο συγκεκριμένος Μητροπολίτης δεν μπορούσε να ρωτήσει τον Καθηγούμενο: «έχω υποψίες ότι έγινε αυτό κι αυτό. Είναι αλήθεια;».

Θα μου πείτε: κι αυτός θα του απαντούσε; Τουλάχιστον, εάν δεν του απαντούσε, θα μπορούσε ο Μητροπολίτης να γράψει: «δεν μου απάντησε και άρα επιβεβαίωσε τις υπόνοιές μου».

Όταν λοιπόν ένας Μητροπολίτης βγαίνει και κατηγορεί Αγιορείτες ηγουμένους, βασισμένος μόνο σε υπόνοιες και όχι σε γεγονότα, χωρίς να μπει στον κόπο να βεβαιωθεί για την αλήθεια των γεγονότων ή χωρίς να τους ρωτήσει εάν έγιναν αυτά για τα οποία τους υποπτεύεται, αυτήν την επίθεση την θεωρούμε άνανδρη. Πολύ περισσότερο, όταν μάλιστα γνωρίζει ότι οι Ηγούμενοι δεν επιδίδονται στο σπορ των ΜΜΕ και κατά κανόνα δεν ασχολούνται να δίνουν απαντήσεις σε τέτοιες επιθέσεις.

Για αυτό τον λόγο ονομάσαμε την επίθεση «άνανδρη».

Ας αποδείξει ο Μητροπολίτης Πειραιώς ότι συνέβησαν αυτά τα γεγονότα, για τα οποία κατηγόρησε δημόσια τους συγκεκριμένους Ηγουμένους, κι εμείς στην ιστοσελίδα μας θα αναγνωρίσουμε το λάθος.

Ωστόσο, θα συμφωνήσουμε με τον Μητροπολίτη σε ένα πράγμα, από όσα αναγράφονται στην ίδια ανακοίνωση: η Έκτακτη Διπλή Σύναξη του Αγίου Όρους θα έπρεπε να πάρει επίσημα θέση απέναντι στην Μεγάλη Σύνοδο και να μην καθυστερήσει άλλο. Διότι, όσο καθυστερεί, δίνει τροφή στην παραπληροφόρηση και στον ζηλωτισμό…