Αποκάλυψη βόμβα του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ για την Τουρκία και τον Χριστιανισμό

Γιώργος Θεοχάρης
Loading...


Τι σημαίνει για την Τουρκία η πρώτη χριστιανή Ορθόδοξη Αντιπρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (συνέχεια από εδώ). Πατέρας της Selin Sayeκ Böke ήταν ο Σύριος χριστιανός Ορθόδοξος γιατρός και καθηγητής Πανεπιστημίου İskender Sayek, από την περιοχή της Αντιόχειας (Hatay), μέλος της Αντιοχειανής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μητέρα της η μουσουλμάνα Τουρκάλα (σουνίτισσα) Füsun Sayek, επίσης γιατρός απο την Νίγδη.

Η ίδια η Σελίν γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου 1972 στο Buffalo της Νέας Υόρκης. Ποια από τις δύο θρησκείες όμως ακολούθησε; Σύμφωνα με κάποιες τουρκικές πηγές, ήταν γνωστές σε όλους η χριστιανική ιδιότητα του πατέρα της και η μουσουλμανική της μητέρας της, καθώς και ότι η ίδια η βουλευτής είχε ακολουθήσει την θρησκεία της μητέρας της.

Άλλες όμως πηγές, τουρκικές και μη, όπως η έγκυρη «The Economist», θεωρούν δεδομένο οτι η διαπρεπής οικονομολόγος Σελίν Saye Böke, όπως και η Selina Dogan, μία Αρμένισσα δικηγόρος, ήταν οι δύο χριστιανές βουλευτίνες, που εκλέχθηκαν με το CHP στις εκλογές του 2015, κάτι που φαίνεται να είναι και η πραγματικότητα.

Το δημοσίευμα του «The Economist» έγινε στις 6 Ιουνίου 2015, δηλαδή αρκετά πριν ξεσπάσει «το σκάνδαλο» της χριστιανικής καταγωγής της Σελίν τον Ιανουάριο του 2017, και φαίνεται ότι αποδίδει την αλήθεια.

Στις 9 Ιανουαρίου 2017 μία τουρκική εφημερίδα του κυβερνώντος Ισλαμιστικού Κόμματος AKP, με πολύ μικρή κυκλοφορία (4.000 μόλις φύλλα), η «Bugün» («Σήμερα»), προσπάθησε να δώσει στην χριστιανική καταγωγή της Σελίν διαστάσεις σκανδάλου, κυκλοφορώντας με το πρωτοσέλιδο:

«Η εκπρόσωπος τύπου του CHP Böke δεν απάντησε στο ερώτημα αν ήταν χριστιανή. Αποδεικνύεται ότι έχει βαφτιστεί» και υποστήριξε ότι στο κόμμα υπήρχε σκεπτικισμός για το γεγονός ότι μία χριστιανή ορίστηκε εκπρόσωπος τύπου του.

Η ίδια απέφυγε με διπλωματικό τρόπο να απαντήσει στην τηλεφωνική ερώτηση του δημοσιογράφου της «Bugün», λέγοντας: «ρωτήστε την Διεύθυνση (του κόμματος)».

Λίγο μετά, στις 11 Φεβρουαρίου 2017, θα δηλώσει δημόσια: «Επιτρέψτε μου να ικανοποιήσω την περιέργεια του ατόμου που ενδιαφέρεται για την καταγωγή. Ένα μέρος της οικογένειάς μου είναι χριστιανικό και το άλλο μουσουλμανικό. Και τα δύο προέρχονται από την Ανατολία. Δεν έχω τίποτα να κρύψω ή να φοβάμαι. Δεν είμαι εγώ αυτή που θα πρέπει να ντρέπεται. Αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα μίσους θα πρέπει να ενοχλούνται».

Διαβάστε εδώ:  «Σημείο των καιρών»: Τουρκία 2019: Παραλίγο ο Ερντογάν θα είχε αντίπαλη για την προεδρία μία χριστιανή Ορθόδοξη!

Οργανώσεις Αραβόφωνων της Τουρκίας, Ασσυρίων χριστιανών, Γιεζίντι κ.λπ. υπερασπίστηκαν την Σελίν, καταδικάζοντας την δημοσιογραφική επίθεση εναντίον της ως «έγκλημα μίσους».
Πέρα από την συζήτηση για την θρησκευτική ταυτότητα της Σελίν, η οποία φαίνεται ότι είναι χριστιανική, αυτό που έχει τεράστια σημασία για την σύγχρονη Τουρκία είναι το αμέσως μετά το «σκάνδαλο» επόμενο πρωτοσέλιδο της «Bugün», μετά από επικοινωνία της με μέλη του CHP:
«Τα μέλη του CHP θεωρούσαν φυσιολογικό ότι η αναπληρώτρια πρόεδρος Selin Sayek Böke ήταν χριστιανή. Ορισμένα μέλη του κόμματος υποστήριξαν την Böke.»

Έναν μήνα μετά, στις 11 Φεβουραρίου 2017, ο δημοσιογράφος της μεγάλης κυκλοφορίας αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Hürriyet» Κανάτ Atkaya θα δημοσιεύσει ένα πύρινο άρθρο, με τίτλο

«Η εμμονή στην χριστιανική ταυτότητα ενός μέλους του CHP», το οποίο κατέληγε με τα εξής εκπληκτικά, στιγματίζοντας την επίθεση κατά της Σελίν:
«Γνωρίζω ότι είναι άχρηστο να διαμορφώσουμε μια πλατφόρμα συζητήσεων απαντώντας σε αυτή τη νοοτροπία, αυτή τη στάση, που δεν έχει κανένα ηθικό ή διανοητικό επίπεδο και να τους ρωτήσουμε:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ντροπή, έγκλημα, λάθος ή αμαρτία να είσαι χριστιανός; Για αυτό, το μόνο που μπορώ να πω είναι «αίσχος!». Μπορώ επίσης να πω «αμαρτία!» και να ευχηθώ μια γρήγορη διανοητική ανάκαμψη. Πιστέψτε με, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο να πω».

Το τελικό συμπέρασμα από όλη αυτήν την ιστορία μάλλον πρέπει να μας σοκάρει: Οι βουλευτές της Τουρκικής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που σήμερα εκπροσωπούν πάνω από το 30% του τουρκικού λαού (στις εκλογές του 2015 το CHP έπιασε 26%, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι, μετά το αρνητικό για τον Ερντογάν αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, έχει ξεπεράσει το 30%), θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό να έχουν ως Αντιπρόεδρο μία χριστιανή!

Και επειδή η Αντιπρόεδρος μπορεί όχι δύσκολα να γίνει και Πρόεδρος, δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο του τουρκικού λαού αισθάνεται φυσιολογικό να έχει μία χριστιανή Ορθόδοξη ως Πρόεδρο Δημοκρατίας! (συνεχίζεται)tilegrafima.gr