Απάντηση στον Πάπα: Δε φταίει για όλα τα κακά ο διάβολος!

Loading...


Του Γιάννη Παπανικολάου
Κάποτε σε ένα μοναστήρι δύο μοναχοί, Μεγάλη Παρασκευή, υπέκυψαν στον πειρασμό και αποφάσισαν να σπάσουν την αυστηρή νηστεία της ημέρας και να φάνε αυγά.

Έτσι πήραν αυγά κρυφά και έψαχναν τρόπο να τα ψήσουν.
Επειδή δεν έβρισκαν εύκολα τρόπο, μέσα στην βουλιμία τους, σκαρφίστηκαν να βάλουν το αυγό μέσα στην τρύπα του κλειδιού της πόρτας της Εκκλησίας (ήταν από τα παλιά τεράστια κλειδιά) και από κάτω προσπαθούσαν με μία λαμπάδα να το ψήσουν.
Όμως κάποιος τους «κάρφωσε» στον Ηγούμενο και αυτός τους «ἐπιασε στα πράσα» να ψήνουν το αυγό.
Λυπημένος ο Ηγούμενος τους επιτίμησε και τους ρώτησε γιατί το έκαναν αυτό; Τότε οι μοναχοί απάντησαν: ο διάβολος μας έβαλε!
Τότε εμφανίστηκε ο διάβολος και είπε: αυτό το τέχνασμα για το ψήσιμο του αυγού ούτε κι εγώ το είχα σκεφτεί! Να μην τα ρίχνουν όλα πάνω μου!
Αυτή η ιστορία ήλθε στο μυαλό μου όταν διάβασα τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, «ο διάβολος είναι ζωντανός και εργάζεται νυχθημερόν για να υποσκάψει την Καθολική εκκλησία», ζητώντας καθημερινές προσευχές από τους πιστούς για όλο τον Οκτώβριο, με αφορμή το σκάνδαλο των σεξουαλικών παρενοχλήσεων που έχει ξεσπάσει.

Όντας πεπεισμένος ότι ο Σατανάς φταίει για τα σεξουαλικά σκάνδαλα αλλά και για τις διαιρέσεις στους κόλπους της εκκλησίας, ο Πάπας ζήτησε τη βοήθεια του Αρχάγγελου Μιχαήλ και κάλεσε τους καθολικούς όλου του κόσμου να επαναλαμβάνουν κάθε ημέρα, ολόκληρο τον Οκτώβριο, μία συγκεκριμένη προσευχή προς τον Αρχάγγελο για να αποκρούσουν τον Διάβολο.

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν αρκεί μόνο να τα ρίχνουμε στον διάβολο ούτε οι προσευχές είναι αρκετές στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο Πάπας και η Ιεραρχία των Καθολικών θα πρέπει να θυμηθούν το λάθος της Καθολικής Εκκλησίας (ανάμεσα στα πολλά άλλα που έκανε) όσον αφορά την ιερωσύνη.

Στην πραγματικότητα η τακτική της Καθολικής Εκκλησίας να μην χειροτονεί εγγάμους ιερείς ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την κατάσταση αυτήν των κληρικών της και τα σκάνδαλα που κατά καιρούς ξεσπούν.

Εάν θέλει η Καθολική Εκκλησία να μειωθούν τα σεξουαλικά σκάνδαλα των αγάμων κληρικών της είναι πολύ εύκολο να το πετύχει: να ευθυγραμμιστεί με την Ορθόδοξη Εκκλησία, επιτρέποντας σε εγγάμους πιστούς να λαμβάνουν την ιερωσύνη και διατηρώντας την αγαμία μόνο σε επίπεδο επισκόπων.

Εάν δεν το πράττει αυτό, δεν της φταίει ο διάβολος, όπως δεν έφταιγε στους μοναχούς που έψηναν το αυγό.tilegrafima.gr