Εκείνοι που ανεβαίνουν Γολγοθά χωρίς να βλέπουν Ανάσταση

Loading...


Του Μάνου Χατζηγιάννη

Ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα, αυτή που ονομάζουμε και Εβδομάδα των Παθών...Για κάποιους όμως τα τελευταία χρόνια ο Γολγοθάς είναι μια παγιωμένη κατάσταση και τα Πάθη έχουν γίνει βίωμα.
Την Εβδομάδα των Παθών λοιπόν θυμόμαστε εκείνους τους υπηρέτες του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, οι οποίοι διέρχονται μια σειρά από δοκιμασίες. Σηκώνουν το δικό τους σταυρό και προσδοκούν την Ανάσταση, η οποία όμως ούτε φέτος καθώς φαίνεται θα έρθει.

1) οι απαχθέντες Μητροπολίτες
Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου, Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου, Γιοχάνα Ιμπραχίμ έπεσαν στα χέρια των απαγωγέων τους. Η τύχη τους αγνοείται και τα σενάρια ακόμη και για τραγικό φινάλε στην ούτως ή άλλως θλιβερή ιστορία τους πολλαπλασιάζονται. Τα τελευταία νέα, τα οποία πάντως δεν επιβεβαιώνονται, έλεγαν πως οι δύο Μητροπολίτες χωρίστηκαν. Και βέβαια όταν μιλάμε για τους δύο Μητροπολίτες πρέπει να θυμόμαστε και τους ιερείς που απήχθησαν πριν από αυτούς.
Μετά την απελευθέρωση των μοναχών της Μααλούλα πολλοί πίστεψαν πως ήρθε η ώρα και για τους δύο Ιεράρχες, αλλά μέχρι στιγμής ούτε φωνή ούτε ακρόαση…

2) ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης
Πολυβασανισμένος, καταταλαιπωρημένος από τους Σκοπιανούς διώκτες του. Στερείται ακόμη και της απαραίτητης υγειονομικής περίθαλψης με αποτέλεσμα κάποιοι να μιλούν για κινδύνους για την υγεία του. Τα τελευταία έντεκα χρόνια έχει φυλακιστεί πολλάκις, ενώ το Δεκέμβριο συμπλήρωσε δύο ακόμη συνεχή χρόνια πίσω από τα σίδερα λες και πρόκειται για έναν κοινό εγκληματία. Οι φυλακές Indrizovo στα Σκόπια είναι ο τόπος του μαρτυρίου του.

3) Ισως η τραγικότερη φιγούρα...Ανεβαίνει το δικό του Γολγοθά εκεί στα Άγια χώματα που σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Χριστός μας…Ο λόγος για τον Πατριάρχη Ειρηναίο που από το 2008 μέχρι σήμερα παραμένει έγκλειστος με άνωθεν εντολή και με την σαφέστατη ευθύνη και των ελληνικών κυβερνήσεων.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ο κ.Ειρηναίος περνάει τις ημέρες απομόνωσης με προσευχή, μελέτη και γραφή, ενώ ακόμη φοράει την παραδοσιακή μαύρη ενδυμασία και το καλαμαύχι των ελληνορθοδόξων κληρικών.

Οι τρεις παραπάνω περιπτώσεις είναι μόνο ενδεικτικές των παθών που περνούν κάποια μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ας ελπίσουμε κι ας ευχηθούμε λοιπόν να είναι η φετινή η τελευταία χρονιά δοκιμασιών για αυτούς αλλά και για όλους τους βασανισμένους ποιμένες….  Ετικέτες