Στο Πόρτο Λάγος ο ηγούμενος Εφραίμ για τη γιορτή του Αγίου Νικολάου

Loading...


Αποστασιοποιημένος και περισσότερο ήρεμος μίλησε για τη στάση ζωής και τα θαύματα του Αγίου Νικολάου και απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην πολιτική ζωή 

Του Δήμου Μπακιρτζάκη 

Φιλάνθρωπος και φιλόπτωχος, υπερασπιστής της αλήθειας και του δικαίου, ήταν ο Άγιος Νικόλαος. Θεωρείται ο κατ’ εξοχήν προστάτης των Ναυτικών καθώς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος, γιατί στον βίο του αναφέρονται θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. 
Για το λόγο αυτό, όλα τα πλοία του πολεμικού ναυτικού, καθώς και όλα τα εμπορικά, φέρουν την εικόνα του. Παρεκκλήσια που φέρονται επί πλοίων είναι αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο. Επίσης πολλά πλεούμενα παίρνουν το όνομά του και ως προστάτης των ναυτικών αναφέρεται και σε πολλά νησιώτικα τραγούδια. Στην περιοχή μας είναι πολιούχος Άγιος του Ιάσμου καθώς και της Αλεξανδρούπολης. Στο βίο και τα θαύματα του αναφέρθηκε ανήμερα της μεγάλης εορτής ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ. Με αφορμή την γιορτή του Αγίου Νικολάου λειτούργησε το πρωί της Παρασκευής στο μετόχι του Αγίου στο Πόρτο Λάγος.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ

Με λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα ταξίδεψαν κατά χιλιάδες στο Πόρτο Λάγος οι πιστοί για να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου. Από κάθε γωνιά της Θράκης και όπου αλλού είναι γνωστό το βατοπαιδινό μετόχι για το έργο και τη δράση του, κατέφθασαν πιστοί. Προσκύνησαν στην είσοδο στην εικόνα του Αγίου και ανάβοντας ένα κερί ζήτησαν την προστασία του.

1

Ο Άγιος Νικόλαος λέγεται πως διαβαίνει θάλασσες και στεριές για να προστατεύει και να σώζει τους απελπισμένους. Είναι ένας γνωστός, αγαπητός και σεβαστός άγιος της ορθόδοξης εκκλησίας.  Ανάμεσα στους πιστούς βρέθηκε ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ. Ταξίδεψε από Άγιο Όρος για να λειτουργήσει ανήμερα της γιορτής του Αγίου, όπως εξάλλου συνηθίζει τα τελευταία χρόνια. Αποστασιοποιημένος και περισσότερο ήρεμος μίλησε για τη στάση ζωής και τα θαύματα του Αγίου Νικολάου. Στο λόγο του προς τους πιστούς απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην πολιτική ζωή του τόπου, και επικεντρώθηκε στη γιορτή της ημέρας. Μίλησε για το έργο του αγίου και ζήτησε από τους πιστούς να παραδειγματιστούν. Αναφέρθηκε ακόμα και στις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων που έρχονται.

1