Πανήγυρη της Ρωσικής Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους

Loading...


Με λαμπρότητα εορτάσθηκε φέτος στις 9 Αυγούστου 2013 η πανήγυρη της Ρωσικής Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχε η αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Τομσκ και Ασίνωφ Ροστισλάβ και μέλη τον Αρχιεπίσκοπο Χαρκόβου και Μπογκοντούχοφο Ονούφριο, τον Επίσκοπο Μπορίσοβ Βενιαμίν και το στέλεχος του ΤΕΕΣ ιερομόναχο Στέφανο Ηγκούμνωφ.

Της πανηγυρικής αγρυπνίας και της Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Μονής προέστη ο Μητροπολιτής Ροστισλάβ πλαισιούμενος από τον αρχιμανδρίτη Αλέξιο, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, κληρικοί της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος και οι ιερωμένοι προσκυνητές του ιερού καθιδρύματος. Κατά την ακολούθία έψαλαν χορωδίες της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος και του Ξενοφώντος στην Εκκλησιαστική Σλαβονική και την Ελληνική γλώσσα.

Στην ακολουθία παρέστη προσευχόμενος ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη κ. Α. Ποπώφ, πλήθος προσκυνητών εκ των οποίων πολλοί μετέλαβαν των Αγίων του Χριστού Μυστηρίων.

Ληξάσης της Θείας Λειτουργίας σχηματίσθηκε η λιτανευτική πομπή πέριξ του Καθολικού μετά το πέρας της οποίας ο Μητροπολίτης Ροστισλάβ μίλησε στους παρόντες και τους ευχήθηκε εκ μέρους του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη στο Άγιον Όρος Περιβόλι της Παναγίας και ευχήθηκε η Θεομήτης με τη Σκέπη της πάντοτε να σκέπει και να φρουρεί τους πάντες.

Η πανήγυρη ολοκληρώθηκε με επίσημο γεύμα, όπου παρακάθησαν όσοι επισκέφθηκαν τη Μονή ανήμερα της εορτής.

Αυθημερόν το απόγευμα τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεων των ψυχών των κεκοιμημένων κτητόρων της Μονής, ενώ στις 10 Αυγούστου ο Μητροπολίτης Ροστισλάβ προεξήρχε της Θεία Λειτουργίας.