Εσφιγμενίτες μοναχοί προς πολιτικούς: “Προστατεύστε την ηρεμία και τη γαλήνη στο Άγιο Όρος”

Έκκληση σε βοήθεια απευθύνουν οι πατέρες της παλαιάς Μονής Εσφιγμένου, με ανακοίνωση τους που απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο, τον υπουργό Εξωτερικών Α. Γεροντόπουλο, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, καθώς και στα λοιπά κόμματα της Αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι “τα έργα είναι προσχηματικά για να εκδιωχθούν από τη Μονή”. Ζητούν να επικρατήσει γαλήνη και ηρεμία στο Άγιο Όρος, προειδοποιώντας ότι “η όποια ενέργεια στο κονάκι στις Καρυές θέτει σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή”.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του δελτίου τύπου που απέστειλαν:

Προς: Αξιότιμο Πρόεδρο Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια
              Αξιότιμο Πρωθυπουργό , κ. Αντώνη Σαμαρά
              Αξιότιμο Αντιπρόεδρο κυβερνήσεως και Υπουργό Εξωτερικών,  κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
              Αξιότιμους Αρχηγούς κομμάτων αντιπολίτευσης
              Αξιότιμο αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κ. Α. Γεροντόπουλο
              Αξιότιμο Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Δ. Κούρκουλα
              Αξιότιμο Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Δένδιας
              Αξιότιμο Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης , κ. Θ. Καράογλου

Κοιν.  Διοικητή Αγίου Όρους, κ. Α. Κασμίρογλου
              Ιερά Επιστασία Αγίου Όρους 
             Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Ν. Παπαγιαννόπουλο
             Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Β. Ελλάδος, κ. Δ. Τσακνάκης
             Διευθυντή Κε.Δ.Α.Κ, κ. Χρ. Λιμενόπουλο
             Αστυνομική Διεύθυνση Αγίου Όρους
             Εκπρόσωποι Ελληνικού και Διεθνούς Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
( Έκκληση σε βοήθεια )

Μετά λύπης μας ενημερωθήκαμε ότι η Νέα Αδελφότητα Ι .Μ. Εσφιγμένου ξεκινάει έργα στο κονάκι (αντιπροσωπείο –κτήριο Β) μας στις Καρυές. Έχουμε επανειλημμένως ενημερώσει όλες τις Αρχές και γραπτώς και προφορικά ότι αυτά τα έργα είναι προσχηματικά για να διωχθούν οι μοναχοί μας που εντός εγκαταβιούν. Θα θυμάστε παλιότερες προβοκάτσιες των εν λόγο μοναχών με λοστούς και βαριές. Είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα έργα θα είναι αφορμή για να δημιουργήσουν νέα επεισόδια εντός Αγίου Όρους. Επιπλέον η στατικότητα του κτηρίου δεν επιτρέπει βαρύ εξοπλισμό (γερανούς και σκαλωσιές) ο όποιος λάθος χειρισμός θα οδηγήσει στην κατάρρευση του κτηρίου στα κεφάλια των μοναχών μας. Σας παρακαλούμε για την διατήρηση της ηρεμίας εντός Αγίου Όρους την παύση των εργασιών αυτών.

Δεν θα επιτρέψουμε στην νέα αδελφότητα καμία εργασία στο κτήριο μας για δύο λόγους πρώτον διότι γνωρίζουμε από τις δύο παλαιότερες εμπειρίες μας ότι δεν έχουν αγαθές διαθέσεις και αυτή την φορά θα αναγκαστούμε να αμυνθούμε και δεύτερον διότι πιστεύουμε ότι θα τους βόλευε το όποιο εργατικό ατύχημα σε ένα ασταθές ξύλινο σπίτι. Σας ενημερώνουμε ότι ένα τέτοιο ατύχημα δεν θα ήταν τυχαίο αλλά εκ προμελέτης και θα κοστίσει ζωές, τις δικές μας. Σας παρακαλώ προστατεύστε την ηρεμία και την γαλήνη στο Άγιο Όρος. Όποια οικονομικά οφέλη πρεσβεύουν οι μοναχοί της νέας αδελφότητας δεν μπορούν να αντισταθμιστούν με την ζωή μας. Ακόμα και αν με τα έργα προσβλέπουν ευρωπαϊκά κονδύλια αυτό δεν δικαιολογεί ακόμα μια προβοκάτσια μοναχών εναντίον μοναχών εντός Αγίου Όρους. Ας τα πάρουν όλα χωρίς να πλησιάσουν στο κτήριο μας, εμείς ουδέποτε θέλαμε χρήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης εμείς το μόνο που παρακαλούμε να μας αφήσουν ήσυχους στον τόπο της μετάνοιας μας. 

Τα έργα είναι προγραμματισμένα (εντός Σαββατοκύριακου ή το αργότερο μέχρι την Δευτέρα) να ξεκινήσουν σας παρακαλούμε μην αφήσετε να γίνουν ξανά επεισόδια εντός Αγίου Όρους ή η εξόντωση μας να βαφτιστεί εργατικό ατύχημα, διότι δεν θα είναι. Το κτήριο μας είναι ασταθές και αυτό που ετοιμάζει η νέα αδελφότητα δεν επιδιώκει την επιδιόρθωση της στεγανότητας της οροφής του κτηρίου αλλά την κατάρρευση του, δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να πλησιάσει το κτήριο που ζούμε δεκαετίες ολόκληρες και φυσικά δεν θα απομακρυνθούμε από αυτό. Σας παρακαλούμε ειλικρινώς να επιλήφθείτε του θέματος διότι εάν επιτραπούν τα έργα κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα μας καθώς και η ηρεμία εντός Αγίου Όρους . Η όποια ενέργεια στο κονάκι μας στις Καρυές θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας την ζωή, παρακαλούμε να μην θεωρηθεί παράπλευρη απώλεια στον βωμό των όποιων συμφερόντων. Ανεχόμαστε καρτερικά απαγορεύσεις φαρμάκων, τροφίμων και ότι στοιχειοθετεί την επιβίωση μας. Αλλά κρατήστε μακριά από το κονάκι μας τους επαγγελματίες μοναχούς με τις βαριές και τους λοστούς, προσβάλλουν τον μοναχισμό και μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε. Επίσης όταν πλησιάζουν το κτήριο (δύο φορές στο παρελθόν) τραγελαφικές εικόνες αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδος και του Αγίου Όρους στο εξωτερικό, η διάθεση τους δεν είναι άλλη από το δημιουργούν επεισόδια.

Μετά τιμής,
Γραφείο Τύπου Ιστορικής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου – Άγιο Όρος