2.500 κόσμου στο Μέγαρο Μουσικής για τον γέροντα Ιωσήφ- Ιερώνυμος: Υπόδειγμα και καύχημα για την Ορθοδοξία το Βατοπαίδι

Γιώργος Θεοχάρης
Loading...


ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ-Του Γιώργου Θεοχάρη-Συγκλόνισε ο Ηγούμενος Εφραίμ για τον πνευματικό πατέρα του-Ηχηρή παρουσία Ιερώνυμου. Ιεράρχες από την Ελλαδική και Κυπριακή Εκκλησία, εκπρόσωποι εκκλησιών και πολιτικοί έδωσαν δυναμικό παρών.Μία ιστορική Αγιορείτικη εκδήλωση που έγινε με αφορμή την έκδοση του τόμου του Αρχιμ. Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου, «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (1.7.1921 – 1.7.2009)»,  αγκαλιάστηκε από χιλιάδες λαού το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ο οποίος αναφέρθηκε στη προσωπική του γνωριμία με τον μακαριστό γέροντα Ιωσήφ και εξήρε τα πνευματικά χαρακτηριστικά του.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος : Ο γέροντας Ιωσήφ και το έργο του

Ο Αρχιεπίσκοπος αφού έκανε μία εκτενή αναφορά στον γέροντα  του, τον Εφραίμ τον Κατουνακιώτη ο οποίος καταγόταν από τη Θήβα, γενέτειρα του Ιερώνυμου ,αναφέρθηκε στην γνωριμία με τον γέροντα Ιωσήφ και μεταξύ άλλων είπε ότι ΄΄ γέροντας Ιωσήφ παρέλαβε τη Μονή Βατοπαιδίου ερειπωμένη  και την κατέστησε υπόδειγμα κοινοβίου και καυχήμα για όλη τν Ορθοδοξία σε μία εποχή πνευματικής ξηρασίας.

Αναλυτικά η ομιλία :

Η προσέλευση λαού και κλήρου ήταν εντυπωσιακή. Δυόμιση χιλιάδες υπολογίζεται ο αριθμός καθώς η συγκεκριμένη αίθουσα έχει χωρητικότητα 2.000 θέσεων ,σύμφωνα με στελέχη του Μεγάρου, που μίλησαν στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.
Εν τω μεταξύ, η αίθουσα ήταν κατάμεστη και περίπου 500 άτομα περίμεναν στους χώρους υποδοχής.
Μεταξύ άλλων παρέστησαν οι Ιεράρχες, Δωδώνης Χρυσόστομος, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Κορίνθου Διονύσιος, Προικονήσσου Ιωσήφ, Καλαμαριάς Ιουστίνος κι άλλοι.

 

Το πνευματικό παιδί μίλησε για τον πατέρα του

Με δάκρυα στα μάτια ο ηγούμενος Εφραίμ μίλησε για τον πνευματικό πατέρα του, τον γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό.

Μία ιστορική αναδρομή από την ημέρα που γνώρισε τον γέροντα Ιωσήφ έκανε ο Ηγούμενος Εφραίμ και με δάκρυα στα μάτια-σε ορισμένα σημεία- περιέγραψε γλαφυρά το πνευματικό μεγαλείο του γέροντα λέγοντας ότι ΄΄ βαδίζουμε στην ευχή αυτού του ανθρώπου, όσα έγιναν και όσα γίνονται βασίζονται στην ευχή του ΄΄

Αναλυτικά η ομιλία του:

 

Ύμνοι- Έναρξη εκδήλωσης προς τιμή του Μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό: ο Αρχιμ. Χρυσόστομος, Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς  και οι  Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, κι ο Οσιολογιώτατος Γέρων Νικόδημος Αγιοπαυλίτης

Η παρουσίαση  πραγματοποιήθηκε  από τον π. Χρυσόστομο Παπαδάκη, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου και Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Βεροίας. Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Ν. Κωνσταντίνου έψαλλε ύμνους προς τιμήν του αειμνήστου Γέροντος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκυμανταίρ «Γέρων Ἰωσὴφ Βατοπαιδινός (1.7.1921 – 1.7.2009)» με θέμα το πρόσωπο, τη ζωή και τη διδασκαλία του Γέροντος.
Στην είσοδο της αίθουσας «Χρ. Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής θα μοιράζονται δελτία εισόδου.tilegrafima.gr