Επιστολή του ηγουμένου της Ι.Μ. Δοχειαρίου Αγ. Όρους προς τον ηγούμενο της Μονής Πάτμου για την παραχώρηση ναού σε παπικούς

Loading...


Ο ηγούμενος της Ι.Μ. Δοχειαρίου Αγ. Όρους Γέροντας Γρηγόριος απέστειλε επιστολή προς τον ηγούμενο της Μονής Πάτμου με αφορμή  την παραχώρηση ναού σε παπικούς. Ιδιαίτερη εντύπωση δημιουργεί η φράση «Συμμαζέψτε τον τουρισμό από τα ιερά καθιδρύματα, γιατί στο τέλος δεν θα μείνη μοναχός ούτε για να ανάβη τα καντήλια του Θεολόγου»  Αναλυτικά:

Αγαπητέ εν Χριστώ άγιε Καθηγούμενε και πατριαρχικέ Έξαρχε της παλαιφάτου Μονής του Ευαγγελιστού Ιωάννου, ο νούς μου παραμένει ακόμη στην αγρυπνία του Θεολόγου και την Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής απαρασάλευτος.
Σού γράφω αυτό το μικρό γράμμα, για να εκφράσω την θλίψη μου και τον πόνο της καρδιάς μου που επιμένει ο αρχιεπίσκοπός μας να έχουν οι καθολικοί εκκλησία στην Πάτμο, χωρίς να υπάρχει πλήρωμα με την παπική ομολογία. Αλλοίμονο αν όπου λούονται οι Φράγκοι, επιτρέπουμε να πηγνύουν και ιερά. Το δούλο Γένος, παρά τις δυσκολίες που συνάντησε, δεν επέτρεπε να κτίζωνται ιερά ετεροδόξων. Και όπου κατάφεραν και έστησαν ιερά, είναι σήμερα μία μεγάλη πληγή για την περιοχή εκείνη. Η πατούσα του πάπα είναι πολύ μεγάλη. Σας παρακαλώ μην επιτρέψετε ούτε το δάκτυλο του μικρού του ποδιού να πατήση ο πάπας στην Πάτμο.

Κρατήστε…

την ομολογία του Θεολόγου, του οσίου Χριστοδούλου και πάντων των απ΄ αιώνος Αγίων και κεκοιμημένων πατέρων της ιεράς Μονής του Θεολόγου. Όχι στην Πάτμο το μνημόσυνο του πάπα σε ναό, όποιος και να είναι αυτός. Δώστε μία μαρτυρία σε όλη την Ορθοδοξία ότι ο Χριστός είναι ο σεσαρκωμένος Λόγος του Θεού και δεν δέχεται τον αιρεσιάρχη της Δυτικής σπείρας –γιατί είναι δύσκολο να την πούμε Εκκλησία.

Κι ένα άλλο πλήγωσε την καρδιά μου, που ανοίξατε πόρτα από το κάτω μέρος του Καθίσματος του ιερού Σπηλαίου, για να διευκολύνεται ο κόσμος. Δύο σπήλαια έχουμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία: το σπήλαιο της Γεννήσεως του Χριστού στη Βηθλεέμ και το σπήλαιο του Θεολόγου στην Πάτμο. Όταν κατεβαίναμε τις σκάλες, όλοι ζούσαμε με το συναίσθημα ότι πάμε σε Σπήλαιο. Τώρα, μπαίνοντας εκεί από την κάτω πόρτα, όλοι θα αισθάνωνται ότι μπαίνουν μέσα σε μία τρύπα της γης. Δεν πειράζει αν κάποιοι αδυνατούν να κατέβουν τα ψηλά σκαλοπάτια. Κανενός η σωτηρία δεν διακυβεύεται, αν δεν προσκυνήση το σπήλαιο του Θεολόγου.

Συμμαζέψτε τον τουρισμό από τα ιερά καθιδρύματα, γιατί στο τέλος δεν θα μείνη μοναχός ούτε για να ανάβη τα καντήλια του Θεολόγου. Με πικρία σού το γράφω και μη με παραξηγήσης, διότι εγώ αισθάνομαι Πάτμιος μοναχός, δεν αισθάνομαι Αγιορείτης, και ο,τι πήρα από τον λατρινό μοναχισμό το κρατώ ακόμη και το έχω σημαιάκι.
 

Μετά της εν Κυρίω αγάπης
ο Καθηγούμενος Δοχειαρίου
Γρηγόριος