Ι.Μ.ΒΕΡΟΙΑΣ: Την Τετάρτη 20 Μαΐου το εσπέρας ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό της Αναλήψεως του Κυρίου και της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και κήρυξε το θείο λόγο στον ομώνυμο Ιερό Ναό στη Βέροια.
Παρέστησαν οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές με επικεφαλής τον Υπουργό Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσκεψη στην Ημαθία.
Παρατίθεται η ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας:
«Χαίροις, ο τόν Παύλον ζηλώσας».
Εορτάζει η Εκκλησία μας και τιμά τη μνήμη των αγίων ενδόξων, μεγάλων και θεοστέπτων βασιλέων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Τιμά τους δύο μεγάλους αυτούς αγίους αυτοκράτορες αναγνωρίζοντας την προσφορά τους προς την Εκκλησία του Χριστού. Τους τιμά, γιατί την πλούτισαν με τα ιερώτατα και πανσεβάσμια τεκμήρια της θείας ενανθρωπήσεως και της παρουσίας του Κυρίου μας στον κόσμο. Τους τιμά για τους περικαλλείς ναούς που ανίδρυσαν στην Αγία Γη, εκεί όπου έστησαν οι πόδες του Κυρίου μας και της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τους τιμά, γιατί υπήρξαν όργανα του Θεού μέσω των οποίων χάρισε στην Εκκλησία του την ελευθερία και την άνεση για να επιτελεί το σωτηριώδες έργο της, σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου, λίγο πριν από την εις ουρανούς Ανάληψή του, την οποία συνεορτάζουμε σήμερα.
Οι εορτές όμως της Εκκλησίας μας και η τιμή των αγίων της δεν έχει μόνο πανηγυρικό χαρακτήρα. Έχει και έναν βαθύτερα πνευματικό και διδακτικό. Γιατί οι άγιοι αποτελούν πρότυπα και υποδείγματα εν Χριστώ ζωής, εναύσματα ζώντα για όλους εμάς που τιμούμε και πανηγυρίζουμε τη μνήμη τους. Διότι οι άγιοι της Εκκλησίας συναπαρτίζουν την ιερή εκείνη αλυσίδα που συνεχίζει το έργο του Χριστού στον κόσμο, με την ευλογία και τη χάρη του, ακολουθώντας ο ένας τα ίχνη του άλλου και μιμούμενοι τον Χριστό.
Αυτό έκανε και ο άγιος και μέγας Κωνσταντίνος, όπως έψαλε στο δοξαστικό ο ιερός υμνογράφος λέγοντας: «Χαίροις ο τόν Παύλον ζηλώσας».
Και όντως η αρχή της πορείας του αγίου και μεγάλου Κωνσταντίνου, νεαρού τότε στην ηλικία, ήταν ανάλογη με αυτήν του πρωτοκορυφαίου αποστόλου Παύλου. Η κλήση τους ήταν θεία, δεν ήταν ανθρώπινη. Ο Χριστός κάλεσε και τους δύο, για να διακονήσουν με διαφορετικό τρόπο ο καθένας τη διάδοση του Ευαγγελίου του.
Και εάν ο απόστολος Παύλος, μετά το θαυμαστό όραμα στον δρόμο προς τη Δαμασκό, άλλαξε αποφασιστικά όχι μόνο τη δική του ζωή αλλά και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, που γνώρισαν με το κήρυγμά του και πίστευσαν στον Χριστό, αλλά και ο άγιος Κωνσταντίνος, ο οποίος, μετά το όραμα που είδε στον ουρανό με το σημείο του Σταυρού και με την επιγραφή «εν τούτω νίκα», και με τη συμπαράσταση και της ευσεβούς μητέρας του, της αγίας Ελένης, ακολούθησε τα ίχνη του αποστόλου Παύλου και επέτρεψε με την πολιτική του τη διάδοση του Ευαγγελίου και την εδραίωση της χριστιανικής πίστεως και Εκκλησίας.
Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και εμείς, ανάλογα με τη θέση, την ηλικία και τις δυνατότητές μας, ανταποκρινόμενοι στην κλήση του αναληφθέντος Χριστού, να γίνουμε μάρτυρές του, να δίδουμε δηλαδή τη μαρτυρία της αληθείας του σε όλο τον κόσμο, ακολουθώντας το παράδειγμα των αποστόλων και των αγίων μας.
Και καθώς κάθε άνθρωπος αναζητά πρότυπα και παραδείγματα στη ζωή του, καθώς όλοι θέλουμε να ομοιάσουμε και να μιμηθούμε ανθρώπους σπουδαίους και διαπρεπείς και επιτυχημένους, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα κριτήρια επιλογής μας. Να μην είναι υποκειμενικά και λανθασμένα, όπως συμβαίνει συχνά. Γιατί όλα όσα έχουν εκείνοι είναι δυστυχώς παροδικά και εφήμερα και δεν προσφέρουν σε κανέναν τίποτε.
Εμείς, τιμώντας σήμερα τους αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, ας προσπαθήσουμε να μιμηθούμε το παράδειγμα της ζωής και του έργου τους, ανεξάρτητα από ποιά θέση έχει ο καθένας μας στη ζωή και στην κοινωνία. Είτε ανήκει κανείς σε εκείνους που διαχειρίζονται την εξουσία και έχουν ευθύνες και για τους λοιπούς ανθρώπους, όπως οι πολιτικοί μας και ο αξιότιμος Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, που έχουμε τη χαρά και την τιμή να είναι σήμερα ανάμεσά μας, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βεροίας, είτε είμεθα κληρικοί, όπως η ελαχιστότης μου, είτε εκπαιδευτικοί ή γονείς είτε οτιδήποτε άλλο, όλοι μπορούμε να μιμηθούμε το παράδειγμα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το έργο των οποίων για τους ανθρώπους και την ευημερία τους, για την Εκκλησία και την πίστη, άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην Ιστορία, ώστε να μην μνημονεύονται μόνο από την Εκκλησία αλλά και να αναγνωρίζεται η προσφορά τους από όλον τον κόσμο.
Και άν δεν έχουμε τη δυνατότητα να μιμηθούμε την προσφορά τους, ας ζηλώσουμε την αγάπη τους για τον Χριστό και την Εκκλησία, ώστε να αξιωθούμε διά πρεσβειών τους να τους συναντήσουμε στον ουρανό, εκεί όπου απολαμβάνουν την τιμή και τη δόξα της βασιλείας του Θεού. Αμήν.
Για να δείτε τις φωτογραφίες πατήστε τον σύνδεσμο ΕΔΩ






















