Χάκερς μπορούν να παρέμβουν σε βηματοδότη

Loading...


Ευάλωτες σε χάκερς μπορεί να είναι βηματοδότες ή αντλίες ινσουλίνης με μοιραίες βέβαια συνέπειες για τους πάσχοντες. Αυτό υποστηρίζει αμερικανός ερευνητής, ο οποίος ισχυρίζεται ότι μπορεί να παρέμβει στη λειτουργία ενός βηματοδότη από απόσταση 10-15 μέτρων. Παράλληλα και αμερικανικές κρατικές αρχές υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο ενδεχομένως είναι εφικτό και εφιστούν την προσοχή στις εταιρείες κατασκευής ιατρικών συσκευών.

Αυτό τον μήνα, ο FDA ζήτησε «επαγρύπνηση» από τους κατασκευαστές τέτοιων συσκευών, καθώς υπέπεσαν στην αντίληψή του διάφορες «ευπάθειες από την άποψη της κυβερνοασφάλειας». Ωστόσο, προσθέτει ότι προς το παρόν δεν γνωρίζει καμία περίπτωση εσκεμμένης παρέμβασης.
«Το ευχάριστο νέο είναι πως δεν έχει γίνει γνωστό κανένα περιστατικό. Το δυσάρεστο, όμως, είναι ότι δεν γίνεται επαρκής προσπάθεια για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Kevin Fu, καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο του Michigan ο οποίος ειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια ιατρικών εφαρμογών. «Είναι πανεύκολο να “φυτέψει” κανείς malware», προσθέτει.\

«Όπως ξέρουμε από τους υπολογιστές, ένα malware μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία τους. Κάτι που, αν συμβεί σε μια ιατρική συσκευή, θα σημαίνει πως πλέον δεν θα λειτουργεί όπως πρέπει μέσα στο ανθρώπινο σώμα».

Από την άλλη πλευρά, ο ειδικός Barnaby Jack από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας IOActive ισχυρίζεται πως η παρέμβαση σε έναν βηματοδότη δεν είναι απλώς ένα σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Μάλιστα, ο ίδιος θα κάνει μια ανάλογη επίδειξη σε ένα προσεχές συνέδριο. «Για αυτό τον σκοπό, δεν χρειάζεται καν ο σειριακός αριθμός του βηματοδότη», σημειώνει στο Πρακτορείο.

Ο Jack υποστηρίζει πως, από απόσταση 1-15 μέτρων, μπορεί να υποκλέψει όλα τα δεδομένα που χρειάζεται, ώστε να παρέμβει στη λειτουργία ενός βηματοδότη. Κάτι ανάλογο απέδειξε το 2011 πως μπορεί να κάνει στις αντλίες ινσουλίνης, για να τροποποιήσει τις δόσεις, ο Jay Radcliffe, ειδικός σε θέματα πληροφορικής και διαβητικός ο ίδιος.

Πάντως, όλοι οι ειδικοί σπεύδουν να συμπληρώσουν πως ο πραγματικός κίνδυνος για έναν ασθενή είναι αυτή τη στιγμή ασήμαντος, συμπληρώνοντας πως δεν πρέπει να ανησυχούν οι ασθενείς.