Τι είναι το γλαύκωμα και πότε πρέπει να προσέχουμε;

Loading...


Πρόκειται ίσως για μια από τις πιο ύπουλες ασθένειες που απειλούν την όραση μας.
Όλοι ακούμε για το “γλαύκωμα”, αλλά γνωρίζουμε τι είναι; Ποιους προσβάλει και από ποια ηλικία και μετά και το κυριότερο: ποια είναι τα συμπτώματα του, πως ο γιατρός το εντοπίζει και πως το γλαύκωμα μπορεί να θεραπευτεί;

Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε πλήρως για την ασθένεια του ματιού που λέγεται γλαύκωμα, πως την προλαβαίνουμε και πως θεραπεύεται. 

Του Χρίστου Μπούρου – Χειρουργού Οφθαλμίατρου

Το γλαύκωμα αποτελεί μια πάθηση του οπτικού μας νεύρου, με κύρια αιτία την υψηλή πίεση στα μάτια μας. Προσβάλει περίπου το 3% του πληθυσμού, και αν δε διαγνωστεί εγκαίρως και δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει, αργά αλλά σταθερά, στην τύφλωση.

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του γλαυκώματος είναι η έγκαιρη διάγνωση της υψηλής πίεσης στους οφθαλμούς μας. Μία επίσκεψη στο οφθαλμίατρο, ανά 2 έτη από 40 έως 50 ετών και ανά έτος μετά τα 50, συνήθως είναι αρκετή προκειμένου να γίνεται η μέτρηση της πίεσης. Συχνότερη παρακολούθηση μπορεί να χρειαστεί για άτομα με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.

Αν διαπιστωθεί υψηλή ή οριακή πίεση (φυσιολογικές τιμές μεταξύ 10-21 mmHg), τότε ο οφθαλμίατρος μας θα πρέπει να μας κατευθύνει και με τη βοήθεια μίας αναλυτικής οφθαλμολογικής εξέτασης αλλά και επιπλέον διαγνωστικών εξετάσεων (συχνότερα μίας εξέτασης οπτικών πεδίων) να αποφασίσει αν χρειαζόμαστε ή όχι θεραπεία. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και ακόμα πιο σύγχρονες διαγνωστικές εξετάσεις μελέτης του οπτικού νεύρου και των ινών του, που ίσως χρειαστούν, όμως η αξία του οπτικού πεδίου ήταν και παραμένει αναντικατάστατη.

Η θεραπεία συνήθως γίνεται με κολλύρια τα οποία επιτυγχάνουν την πτώση της ενδοφθάλμιας πίεσης και αυτό με τη σειρά του σταματάει ή επιβραδύνει την εξέλιξη του γλαυκώματος, δηλαδή τη βλάβη του οπτικού νεύρου.

Σε μικρή συχνότητα, περιστατικών που δεν ελέγχονται ικανοποιητικά με τη φαρμακευτική θεραπεία, έχουν θέση άλλες θεραπείες , είτε χειρουργικές είτε με τη χρήση laser.

Ορισμένα σημεία κλειδιά, που καλό είναι να μας μείνουν είναι τα εξής:

– Το γλαύκωμα και η υψηλή πίεση στα μάτια συνήθως δε δίνουν συμπτώματα, προχωρούν ύπουλα και αθόρυβα, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η προληπτική εξέταση από τον οφθαλμίατρο.

– Δεν νοείται ασθενής να μπαίνει σε θεραπεία για γλαύκωμα ή να παρακολουθείται για αυτό, χωρίς να κάνει τακτικά (ανά έτος συνήθως) εξέταση οπτικών πεδίων.

– Η θεραπεία στο γλάυκωμα έχει στόχο τη μη επιδείνωση των βλαβών και τη σταθεροποίηση, καθώς οι όποιες βλάβες ήδη υπάρχουν δεν υποστρέφουν, γι’ αυτό και η σημασία της πρόληψης.

– Τα σύγχρονα φάρμακα (κολλύρια) για το γλαύκωμα είναι πολύ αποτελεσματικά, η επαναλαμβανόμενη όμως συνταγογράφηση τους και λήψη χωρίς τακτική εξέταση από τον οφθαλμίατρο και εξέταση οπτικών πεδίων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες της όρασης, μη αντιστρέψιμες.