Νέα μέθοδος κατά του καρκίνου του παγκρέατος

Loading...


Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος δημιουργεί η εφαρμογή μιας πρωτοπόρου χειρουργικής τεχνικής, που δίνει τη δυνατότητα να αφαιρούνται , σε ορισμένους ασθενείς, οι μέχρι σήμερα «ανεγχείρητοι καρκινικοί όγκοι» και να επιμηκύνεται το προσδόκιμο επιβίωσης τους.

Η νέα χειρουργική τεχνική, η οποία εφαρμοζόταν σε μόλις δέκα κέντρα του εξωτερικού (επτά στην Αμερική και τρία στην Ευρώπη), τώρα εφαρμόζεται και στην χώρα μας από Έλληνα χειρουργό.

Όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής χειρουργικής, με οκταετή θητεία στην παγκοσμίου φήμης αμερικανική κλινική Mayo Clinic, Γρηγόρης Τσιώτος, μέχρι πριν από μερικά χρόνια ο καρκίνος του παγκρέατος που επεκτείνεται στην πυλαία φλέβα, εθεωρείτο μη χειρουργήσιμος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς να πεθαίνουν κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς να έχουν χειρουργηθεί. Με τη νέα τεχνική, πολλοί από αυτούς τους όγκους στο πάγκρεας, είναι πλέον εγχειρήσιμοι.

Δύσκολη και πολύπλοκη επέμβαση

Την επαναστατική χειρουργική τεχνική ο κ Τσιώτος και η ομάδα του την έχουν εφαρμόσει μέχρι σήμερα σε 14 ασθενείς στην Ελλάδα, με άριστα αποτελέσματα.

«Η εφαρμογή της επαναστατικής τεχνικής, όπως τονίζει ο διαπρεπής χειρουργός, και η αφαίρεση της διηθημένης από παγκρεατικό καρκίνο πυλαίας φλέβας είναι μία πολύ δύσκολη και απαιτητική εγχείρηση, με πάρα πολλές σημαντικότατες τεχνικές λεπτομέρειες. Για τους λόγους αυτούς άλλωστε εφαρμόζεται μόνον από πολύ λίγους χειρουργούς παγκοσμίως. Αξίζει όμως να εφαρμόζεται γιατί δημιουργεί την κρισιμότατη διαφορά μεταξύ απαλλαγής ή όχι από έναν θανατηφόρο κακοήθη όγκο».

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα η εφαρμογή της τεχνικής αυτής επιμηκύνει το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο στο πάγκρεας μέχρι και τρία χρόνια, ενώ σε διαφορετική περίπτωση οι ασθενείς έχουν μέση επιβίωση περίπου τρεις μήνες.

Με την νέα τεχνική το χειρουργείο διαρκεί 6-8 ώρες, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο 10-12 ημέρες, ενώ επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες ένα μήνα μετά την επέμβαση. Υπάρχουν μετεγχειρητικές επιπλοκές σε ποσοστό 10-20%.

Συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος

Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου στον πληθυσμό, είναι ένα κρούσμα σε κάθε 30.000 άτομα. Η νόσος χτυπά αδιάκριτα άνδρες και γυναίκες με την ίδια αναλογία μετά την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν από καρκίνο στο πάγκρεας περίπου 500 άτομα, ενώ οι εγχειρήσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση του είναι πολύ λίγες για δύο λόγους: Πρώτον διότι συνήθως στο 70% των περιπτώσεων οι ασθενείς διαγιγνώσκονται πολύ αργά, όταν έχουν πολλές ηπατικές μεταστάσεις, και δεύτερον διότι οι χειρουργοί που έχουν ειδική εκπαίδευση και εμπειρία στην χειρουργική του παγκρέατος είναι ελάχιστοι.Ετικέτες