Η ζάχαρη βοηθά στον εντοπισμό όγκων

Loading...


Ερευνητές του παμεπιστημίου University College London, ανέδειξαν τη ζάχαρη σε πολύτιμο «σύμμαχο» για την διάγνωση του καρκίνου.

Σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών ο κατρκίνος μπορεί να ανιχνευθεί με βάση τη ζάχαρη που περιέχεται σε μισή πλάκα σοκολάτας.

Η νέα τεχνική (glucoCEST) βασίζεται στη λογική ότι οι κακοήθεις όγκοι καταναλώνουν (απορροφούν) πολύ περισσότερη γλυκόζη (σάκχαρο) από τους υγιείς ιστούς προκειμένου να συνεχίζουν να μεγαλώνουν με γοργούς ρυθμούς.

Οι ερευνητές διαμόρφωσαν ανάλογα τους μαγνητικούς τομογράφους ούτως ώστε να ανιχνεύουν τους όγκους οι οποίοι «καταβροχθίζουν» σάκχαρα. Η μέθοδος αυτή εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμη σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο και θα αποτελέσει μια πιο απλή εναλλακτική λύση στην υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδο που γίνεται με χρήση ακτινοβολίας.

Η μέθοδος έχει ήδη δοκιμαστεί σε ποντίκια με καρκίνο του εντέρου όπου και διαπιστώθηκε ότι οι καρκινικοί όγκοι ήταν ανιχνεύσιμοι με την νέα τεχνική η οποία εφαρμόστηκε αφότου έγινε έγχυση γλυκόζης στα πειραματόζωα.

Παράλληλα έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμές της μεθόδου σε ανθρώπινους όγκους.