Η ασπιρίνη «όπλο» κατά του καρκίνου του εντέρου

Loading...


Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εντέρου μειώνεται σημαντικά με την τακτική λήψη ασπιρίνης, σύμφωνα με νέα έρευνα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Συγκεκριμένα οι Αμερικανοί επιστήμονες με επικεφαλής τον γαστρεντερολόγο Άντριου Τσαν, διαπίστωσαν πως η λήψη ασπιρίνης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα καθιστά κατά 27% λιγότερο πιθανή την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου στη διάρκεια μιας περιόδου 30 ετών, σε σχέση με όσους παίρνουν ασπιρίνη σπάνια ή καθόλου.

Από το 1980 έως το 2012 οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περισσοτέρων από 127.000, ενώ οι 1.226 από αυτούς ανέπτυξαν καρκίνο του εντέρου. Μεταξύ αυτών που δεν έπαιρναν ασπιρίνη συχνά, καταγράφηκαν 40,2 διαγνώσεις καρκίνου ανά 100.000 άτομα, έναντι μόνο 30,5 διαγνώσεων ανά 100.000 μεταξύ εκεινων που λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη. Όσοι έπαιρναν έξι έως 12 ασπιρίνες την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.

Πάντως δεν ισχύει το ίδιο για όσους στο DNA τους έχουν μετάλλαξη του γονιδίου BRAF, οι οποίοι υπολογίζονται στο 10% έως 15% όσων έχουν καρκίνο του εντέρου.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες, οι οποίες επίσης έχουν δείξει μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν ασπιρίνη συχνά και για καιρό.

Ωστόσο οι ερευνητές τόνισαν ότι η ασπιρίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται τακτικά χωρίς συνεννόηση πρώτα με γιατρό, καθώς μπορεί να επιφέρει παρενέργειες, όπως αιμορραγία ενω επεσήμαναν πως η λήψη ασπιρίνης μειώνει μεν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο έντερο, ωστόσο δεν βελτιώνει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς, αν αυτός έχει καρκίνο.Ετικέτες