Τον ρόλο της υγιεινής διατροφής στην προστασία της όρασης και την πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υπογραμμίζουν ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία σε νέα επιστημονική έρευνά τους στην επιθεώρηση Clinical & Experimental Ophthalmology.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια ιδιαίτερα κοινή πάθηση των ματιών και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης στα άτομα 50 ετών και άνω. Χαρακτηρίζεται από τις βλάβες στην ωχρά κηλίδα, μια περιοχή στο πίσω μέρος του ματιού, στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση και μας επιτρέπει να βλέπουμε καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται κεντρικά στο οπτικό μας πεδίο.
Εκφύλιση ωχράς κηλίδας & διατροφή
Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) σε 18 πρόσφατες μελέτες ώστε να εξετάσουν τον ρόλο της διατροφής στην εκδήλωση και την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψάρι και ελαιόλαδο, συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης. Αντίστοιχα οφέλη διαπιστώθηκαν και από την υιοθέτηση μιας διατροφής ασιατικού τύπου, με μεγάλη περιεκτικότητα σε λαχανικά, όσπρια, φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης, ντομάτες και θαλασσινά.
Αντιθέτως, η δυτικού τύπου διατροφή, πλούσια σε φρέσκο κόκκινο κρέας, αλλαντικά, γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά, τηγανητές πατάτες, επεξεργασμένα δημητριακά και αυγό, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Επιπρόσθετα, η μελέτη αναφέρει ότι ιδιαίτερα ευεργετικά για τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι τα καροτενοειδή που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και τα Ω3 λιπαρά οξέα των ψαριών. Από την άλλη, οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και η κατανάλωση αλκοόλ που ξεπερνά τα δύο ποτά την ημέρα φάνηκε να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο βλαβών στην ωχρά κηλίδα του ματιού.
«Η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής, η αύξηση της κατανάλωσης τροφών που παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο αμφιβληστροειδής χιτώνας και η απομάκρυνση από τροφές που προκαλούν οξειδωτικές βλάβες, είναι στρατηγικές που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας» αναφέρει η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, Ναόκο Τσάπμαν.