Δημιουργία Τράπεζας δοτών μυελού οστών προωθεί η Ελπίδα

Loading...


Τρεις νέες δράσεις για στο πλαίσιο της δράσης της κατά του παιδικού καρκίνου, ξεκινά ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα». Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος Ελπιδα υπέγραψε σήμερα σύμβαση με την Πολιτεία προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων.

Οι νέες δράσεις παρουσιάστηκαν σήμερα από τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Εμμανουήλ Παπασάββα και την Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τη δημιουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, την ίδρυση Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων για Παιδιά και τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας για εξειδικευμένη έρευνα κατά του παιδικού καρκίνου.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Αγ. Σοφία κ. Παπασάββας αναφέρθηκε στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», της οποίας ο υπερσύχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός καθώς και το άριστα κατηρτισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την ανέδειξαν, ως μια από τις καλύτερες ογκολογικές μονάδες στον κόσμο. Ήδη στα τρία περίπου πρώτα έτη λειτουργίας της έχουν πραγματοποιηθεί 7.350 νοσηλείες στα Νοσηλευτικά της Τμήματα και 37.000 ημερήσιες νοσηλείες στις αντίστοιχες Μονάδες.

Ο κ. Παπασάββας σημείωσε πως «οι αρχικοί στόχοι λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» έχουν επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι σήμερα. Ωστόσο, στην πορεία της λειτουργίας της διαπιστώθηκε έλλειψη κάποιων συναφών δράσεων, η άμεση ανάληψη των οποίων κρίθηκε απολύτως απαραίτητη από την ίδια την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής η υπογραφή σήμερα της σύμβασης μεταξύ του Νοσοκομείου και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» είναι εξέχουσας σημασίας και αποτελεί ορόσημο για το Νοσοκομείο μας… Η κ. Βαρδινογιάννη με την υλοποίηση του οράματός της έδωσε αληθινό νόημα στη λέξη ελπίδα, η οποία έγινε χαρούμενη πραγματικότητα για εκατοντάδες παιδιά που νοσούν. Το πλούσιο αυτό έργο και η κοινωνική της προσφορά έχει, δικαίως, τύχει μεγάλης αναγνώρισης και έχει πολλάκις τιμηθεί τόσο από την Πολιτεία όσο και από διεθνείς οργανισμούς. Η κ. Βαρδινογιάννη αποτελεί, ομολογουμένως, για όλους εμάς παράδειγμα ήθους, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και ανυστερόβουλης προσφοράς».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υπογράμμισε: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί σταθμό στην ιστορία της ΕΛΠΙΔΑΣ και θεμέλιο του τέταρτου μεγάλου βήματος που κάνει για να ενισχύσει τον μεγάλο αγώνα για τη σωτηρία εκατοντάδων παιδιών που πάσχουν από καρκίνο… Μετά την Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, τον Ξενώνα και το πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για Παιδιά στην Ελλάδα, επισημοποιεί σήμερα τη θεμελίωση τριών νέων προγραμμάτων της… Το πρώτο είναι η δημιουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Η λειτουργία της Τράπεζας θα πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες εύρεσης συμβατού μοσχεύματος μυελού για παιδιά που χρειάζονται μεταμόσχευση. Αυτή η διαδικασία θα γίνεται πλέον δωρεάν, ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό οι γονείς έπρεπε να πληρώνουν για το μόσχευμα 15.000 ευρώ σε Τράπεζα της Ευρώπης ή 30.000 δολάρια σε Τράπεζα της Αμερικής. Η Τράπεζα θα στεγάζεται στο Ογκολογικό μας Νοσοκομείο και, αμέσως μετά τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης, θα ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης των χώρων, που βασίζονται σε μελέτη που έχει ήδη ολοκληρωθεί. Τα έξοδα για όλη αυτή τη διαδικασία αναλαμβάνει η ΕΛΠΙΔΑ.

Το δεύτερο πρόγραμμά μας έρχεται να καλύψει μια μεγάλη έλλειψη στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα. Αφορά τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων για Παιδιά, όπου θα γίνονται μεταμοσχεύσεις συκωτιού, πνεύμονα και νεφρών. Μέχρι τώρα τα παιδιά έπρεπε να μεταφέρονται σε νοσοκομεία του εξωτερικού για να εγχειριστούν. Έχουμε ήδη τη σύμφωνη γνώμη του καθηγητή Ανδρέα Τζάκη, καθώς αυτός και η ομάδα του θα μας βοηθήσουν πολύ και θα αναλάβουν ένα μεγάλο μέρος του έργου αυτού.

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας, δηλαδή ερευνητικού κέντρου για την εξειδικευμένη έρευνα κατά του παιδικού καρκίνου. Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα για μεμονωμένες θεραπείες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παιδιών.

Για την υλοποίηση των νέων μας αυτών προγραμμάτων δημιουργήθηκε μέσα από τους κόλπους της ΕΛΠΙΔΑΣ ένας νέος σύλλογος με το όνομα «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ». Το «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» θα εργάζεται συμπληρωματικά προς την ΕΛΠΙΔΑ και θα εκτελεί πιο εξειδικευμένο έργο, αποκλειστικά για τα τρία αυτά προγράμματα…».

Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια αλλά και την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας προς την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, «ΕΛΠΙΔΑ», για την ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, του Κέντρου Μεταμόσχευσης και του Κέντρου Αριστείας της έρευνας κατά του παιδικού καρκίνου στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Αγία Σοφία». Πρόσθεσε πως με την προκείμενη εξαιρετική δωρεά δημιουργούνται υπερσύγχρονες και πρωτοπόρες υποδομές και υπηρεσίες για την αποτελεσματικότερη θεραπεία του παιδικού καρκίνου και παρέχεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία λαμπρό παράδειγμα προσφοράς και αλληλεγγύης, και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής ύφεσης και δημοσιονομικής δυσχέρειας της Πολιτείας».