1

Διαβήτης: Το τεστ για συμπτώματα

Ο είναι μια δια βίου πάθηση, που προκαλεί το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου να γίνει πάρα πολύ υψηλό. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη: Τύπου-1 και Τύπου-2.

Ο τύπου 2 εμφανίζεται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για να λειτουργήσει σωστά, ή όταν τα κύτταρα του σώματος δεν αντιδρούν σωστά στην ινσουλίνη που παράγει ο οργανισμός.

Αυτό σημαίνει ότι η γλυκόζη παραμένει στο αίμα και δεν χρησιμοποιείται ως “καύσιμο” για ενέργεια. Σε γενικές γραμμές το υψηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας κάνει να:

διψάτε
ουρείτε πάνω από το συνηθισμένο, ιδιαίτερα τη νύχτα
αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Είναι η πιο συνηθισμένη αιτία απώλειας όρασης και τύφλωσης σε ενήλικα άτομα. Κάθε άτομο ηλικίας 12 ετών και άνω, αν έχει διαβήτη, θα πρέπει να κάνει εξετάσεις στα μάτια του τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για να προληφθεί το συντομότερο δυνατόν πιθανή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Ο διαβήτης είναι επίσης υπεύθυνος για τις περισσότερες περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού κάτω άκρου. Οι άνθρωποι με διαβήτη είναι μέχρι και πέντε φορές περισσότερο πιθανό να έχουν καρδιαγγειακή νόσο και να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους χωρίς διαβήτη.
Διαβήτης: Το τεστ εκτίμησης κινδύνου για διαβήτη τύπου-2

Το παρακάτω online τεστ, είναι διαθέσιμο στον καθένα από το βρετανικό υπουργείο Υγείας και το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS – National Health System), προκειμένου να βοηθήσει κάθε άνθρωπο να κάνει μια εμπεριστατωμένη εκτίμηση για το αν και κατά πόσον κινδυνεύει να αναπτύξει διαβήτη τύπου-2.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το τεστ αυτό δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την επαγγελματική και εξειδικευμένη γνώμη και διάγνωση ενός γιατρού! Χρησιμοποιήστε το μόνο ως έναν γενικό οδηγό συμπτωμάτων. Αν το αποτέλεσμα δείξει ότι ίσως έχετε πρόβλημα διαβήτη (τώρα, ή στο μέλλον) τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και ακολουθήστε τις συμβουλές του.

Κάντε το τεστ ΕΔΩ

Σημειώσεις

(Μετά από κάθε απάντηση, πατήστε “Next” για να προχωρήσετε στην επόμενη)
Ερώτηση 1: Είστε άνδρας ή γυναίκα;

Επιλέξτε το αντίστοιχο εικονίδιο

Ερώτηση 2: Πόσο χρονών είστε;

Επιλέξτε το αντίστοιχο εύρος ετών

Ερώτηση 3: Τι εθνότητας είστε;

Λευκός Ευρωπαίος
Άλλη εθνότητα

Ερώτηση 4: Μήπως ο πατέρας, η μητέρα, κάποιος/α αδερφός/ή, ή ακόμα και το παιδί σας, έχει διαγνωστεί με διαβήτη τύπου-1 ή τύπου-2;

Επιλέξτε το αντίστοιχο εικονίδιο για “Ναι” και “Όχι”

Ερώτηση 5: Πόση είναι η περιφέρεια της μέσης σας;

Κάτω από 90 εκατοστά
Μεταξύ 90-99,9 εκατοστών
Μεταξύ 100-109,9 εκατοστών
Πάνω από 110 εκατοστά

Ερώτηση 6: Ποιος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματός σας; (Υπολογίστε τον ΕΔΩ)

Κάτω από 25
Μεταξύ 25-29,9
Μεταξύ 30-34,9
Πάνω από 35

Ερώτηση 7: Ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή για υπέρταση ή σας έχει πει ο γιατρός σας ότι έχετε υπέρταση;

Επιλέξτε το αντίστοιχο εικονίδιο για “Ναι” και “Όχι”

Αποτέλεσμα

Θα δείτε να αναγράφεται το επίπεδο κινδύνου που διατρέχετε για εκδήλωση διαβήτη τύπου-2.

Χαμηλό επίπεδο κινδύνου (low): Υπάρχουν περίπου 1 στις 200 πιθανότητες να έχετε ήδη διαβήτη τύπου-2 και 1 στις 20 πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη τύπου-2 μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Μέτριο επίπεδο κινδύνου (moderate): Υπάρχουν περίπου 1 στις 33 πιθανότητες να έχετε ήδη διαβήτη τύπου-2 και 1 στις 7 πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη τύπου-2 μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Υψηλό επίπεδο κινδύνου (high): Υπάρχουν περίπου 1 στις 14 πιθανότητες να έχετε ήδη διαβήτη τύπου-2 και 1 στις 3 πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη τύπου-2 μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.