Πέντε κρυφοί κίνδυνοι για τον καρκίνο του προστάτη

Loading...


Μετά την καρδιοπάθεια, ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο επικίνδυνη ασθένεια για τους άνδρες.

Δείτε πέντε βασικούς παράγοντες κινδύνου της νόσου που πιθανότητα δε γνωρίζετε.

1. BPA
Η δισφαινόλη Α είναι ένα χημικό που μπορεί να πυροδοτήσει ή να ενισχύσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον προστάτη, υποστηρίζουν ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου στο Σινσινάτι των ΗΠΑ. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη, ιδιαίτερα όσοι είναι κάτω των 65 ετών, είχαν στον οργανισμό τους οκτώ φορές μεγαλύτερες ποσότητες BPA σε σύγκριση με υγιείς άνδρες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το χημικό μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική διαίρεση των κυττάρων κι έτσι να προκαλέσει ή να συμβάλλει στην εκδήλωση της νόσου. Το BPA βρίσκεται σε κονσέρβες, στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών και σε πολλά πλαστικά.

2. Αλκοόλ
Πρόσφατη καναδική μελέτη αποκάλυψε πως όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει ένας άνδρας στη ζωή του τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη. Παρόμοια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία υποδεικνύει ότι η ακεταλδεΰδη που βρίσκεται στο αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για αυτόν τον τύπο καρκίνου. Το στοιχείο αυτό μπορεί να δράσει ως «διαλυτικό», διευκολύνοντας τις καρκινογόνες ουσίες να διαπερνούν τα τοιχώματα των κυττάρων.

3. Γάλα
Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών από γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα επίπεδα του ινσουλινοειδή αυξητικού παράγοντα 1 IGF-1 ανεβαίνουν στα ύψη όταν λαμβάνουμε πρωτεΐνες από τα γαλακτοκομικά και τα ερευνητικά δεδομένα έχουν υποδείξει ότι ο IGF-1 μπορεί να επιταχύνει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

4. Οξέα
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία έδειξε ότι δύο τύποι οξέων (λινελαϊκό οξύ και παλμιτικό οξύ) συμβάλλουν στην εκδήλωση του καρκίνου του προστάτη. Οι τροφές που περιέχουν αυτούς τους τύπους οξέων είναι οι σάλτσες για σαλάτες, τα μπισκότα, το κέικ, τα πατατάκια και το βούτυρο.

5. Διοξείδιο του αζώτου
Πρόκειται για ένα χημικό στοιχείο που βρίσκεται στα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ διαπίστωσαν ότι η επικίνδυνη ουσία συνδέεται με τους αυξημένους δείκτες καρκίνου του προστάτη. Η εισπνοή του αερίου φαίνεται πως επηρεάζει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού κι έτσι αυτά αδυνατούν να εμποδίσουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Μετακόμιση στην εξοχή τώρα!Ετικέτες