«Μουσικό Σεργιάνι» στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο

Loading...


Μια πολύ όμορφη βραδιά γεμάτη από τις μελωδίες και τα χρώματα του Αιγαίου διοργάνωσε τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017 το Πολιτιστικό Κέντρο του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.

Με τον τίτλο «Μουσικό Σεργιάνι» το Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας διοργάνωσε την συναυλία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με χοράρχη τον Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης και Καθηγητή Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Μουσικής κ. Κωνσταντίνο Χ. Σταυρουλάκη και αφηγήτρια της εκδήλωσης την κ. Ελευθερία Τσαφαντάκη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα μουσικά σύνολα: «Κεντρώας Κρήτης Μελωδοί», «Κρήτες Ριζίτες», «Ντελίνες Αοιδοί» και «Κεντρώας Κρήτης Μελωδοί εν Αθήναις». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ακούστηκαν 17 τραγούδια της Μικράς Ασίας, της Σύμης, της Προποντίδας, της Ηπείρου, της Σμύρνης και του Πόντου. Τα τραγούδια ερμήνευσε μία χορωδία 75 ατόμων από την περιοχή της Μεσαράς με τη συνοδεία 15μελούς ορχήστρας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης κ. Πρόδρομος Ξενάκης. Επίσης το παρόν έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηρακλείου κ. Γιώργος Καραντινός, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Πέτρος Ινιωτάκης και η πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη. Πλήθος κόσμου άκουσε τα τραγούδια, χειροκρότησε τη μεγάλη χορωδία και τα μουσικά σύνολα του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας.

Διαβάστε εδώ:  Ο Κρήτης Ειρηναίος για τα 11 χρόνια στην Αρχιεπισκοπή: "Οι εορτασμοί ήταν περιττοί"

Οι μελωδικές εκδηλώσεις της Μητρόπολης συνεχίζονται απόψε, Τρίτη 22 Αυγούστου, στη Γαλιά και ώρα 8.45 μ.μ., στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, με μία συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη της Βιργινίας Μανασάκη. Η εκδήλωση είναι με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και τη βοήθεια της Ενορίας Γαλιάς Μεσαράς και θα δοθεί στο χωριό καταγωγής της κοπέλας που έφυγε τόσο νωρίς…

Τα τραγούδια της Συναυλίας θα ερμηνεύσει 75/μελής μικτή χορωδία καί 15/μελής ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής μουσικής, κ. Κωνσταντίνου Χ. Σταυρουλάκη, ο οποίος είναι και ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως.

Οι εκδηλώσεις πρόκειται να ολοκληρωθούν την Τετάρτη 23 Αυγούστου και ώρα 19:30 με μία ακόμα συναυλία στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, στις Μοίρες, αφιερωμένη σε κρήτες καλλιτέχνες: ποιητές, λυράρηδες και λαουτιέρηδες, οι οποίοι θα τιμηθούν κατά τη διάρκεια της Συναυλίας.tilegrafima.gr