Με επιτυχία η φιλανθρωπική βραδιά για τη Μονή Δουραχάνης στα Γιάννινα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος
Με επιτυχία, και από άποψη υλοποίησης και από άποψη περιεχομένου και από άποψη αποτελέσματος, συνδιοργανώθηκε στα Γιάννινα από το παράρτημα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών φιλανθρωπική εκδήλωση για τη Μονή Δουραχάνης, όπου έγινε συλλογή τροφίμων, βιβλίων και ειδών ατομικής υγιεινής.

Στο μοναστήρι, που δεν είναι γνωστό πότε κτίστηκε (σύμφωνα με Ιωαννίτες συγγραφείς υπήρχε από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου, μάλλον από τους χρόνους της τουρκοκρατίας), με την εμπνευσμένη φροντίδα του υπερήλικα παπαΘανάση Χατζή, την εργασία-υπηρεσία εθελοντριών γυναικών και την οικονομική στήριξη ατόμων και φορέων, λειτουργεί δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο, καθώς και οικοτροφείο για φτωχά παιδιά από την Ελλάδα και την Αλβανία.

Συμπαραστάτης ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, που αναγνωρίζει το πολύχρονο και πολύμοχθο έργο του π. Αθνασίου. Μια ψυχωμένη μορφή, παρά τα γεράματα και τις ασθένειες, ο π. Αθανάσιος, δίνει προτεραιότητα στην αγαπητική σχέση και κοινωνία του ανθρώπου με το Θεό, αποφεύγοντας έναν ανέραστο Χριστιανισμό. Αθλητής στα νιάτα του, έγινε στη συνέχεια πρωταθλητής πίστης. Βιωματικές εμπειρίες από την αναστροφή-συναναστροφή του με τον παπαΘανάση ανέφερε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοιν. Πολιτικής, Νεολαίας, Αθλητισμού του Δήμου Ιωαννιτών Παντελής Κολόκας. Με λόγο καρδιάς, καθαρότητα νου και συναισθήματα ζωηρά η κεντρική ομιλήτρια Μαρούλα Παπαευσταθίου Τσάγκα, συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου Φιλολόγων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ Ηπείρου, διαζωγράφισε το πρόσωπο-προσωπικότητα και τη δράση-δημιουργία του γέροντα.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «παιδί της Ηπείρου βαδίζει από την πρώτη στιγμή χέρι χέρι με τον λιτό αλλά πλούσιο σε εσωτερικότητα ηπειρωτικό λαό σε αυτή την πρωτογενή συνύπαρξη κλήρου και λαού, σε θαυμαστό και αξεδιάλυτο αμάλγαμα. Δεν υπάρχει Γιαννιώτης, που να μη γνωρίζει το έργο του. Να μην το σέβεται και να μην τον εκτιμά. Και ούτε είναι εύκολο να το αποτιμήσεις γιατί θα το αδικήσεις. Πρόκειται για μια ζωή θυσίας και αυταπάρνησης. Ο παππούλης εκδαπανά τον εαυτό του από τότε που τον θυμόμαστε εμείς, στη δεκαετία του ’80, αλλά και παιδιόθεν. Ένα κοφτερό πνεύμα φωτισμένο. Κοντά του νιώθουμε ασφάλεια και το αίσθημα ότι ο Θεός μας αγαπά και μας ενδυναμώνει». Και πρόσθεσε: «Το ήθος του μας μπολιάζει, μας στηρίζει, μας σκεπάζει, μας καθοδηγεί. Πρόκειται για αληθινά σεμνή παρουσία.

Ποτέ δεν επεδίωξε τιμές. Αυτόβουλη η πρωτοβουλία των Γιαννιωτισσών κυριών της Ένωσης σήμερα, ως φιλάνθρωπη έκφραση και εκδήλωση αγάπης. Ως ανταπόδοση και χρέος… στο οποίο συμβάλλουμε με το ολίγον του λόγου μας μπροστά στο γιγαντιαίο του έργου του! Το τι αξίζει ο παππούλης δε ζυγίζεται. Και μόνο που πας να μιλήσεις αναμετριέσαι με το φόβο μην τον μειώσεις. Και δεν τον γλυτώνεις τον κίνδυνο καθώς είσαι τόσο μικρή μπροστά στο μεγαλείο. Εκείνο που μας ενθαρρύνει, το ενώπιον του Θεού πολυτελές. Ο κρυπτός της καρδίας άνθρωπος …».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που παρακολούθησε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, παρουσιάστηκε έντεχνη μελοποιημένη ποίηση, η οποία ενώθηκε αόρατα και μυστικά με την πνευματική μορφή του παπαΘανάση και υπήρξε μια αναγωγή των συμμετασχόντων στην επέκεινα υπερβατική και άκτιστη πραγματικότητα του Θεού.tilegrafima.gr