Η παρουσίαση του «Μαξιμιανού Ταμείου» στα Ιωάννινα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας η τελετή του «Μαξιμιανού Ταμείου», έργου που εκπόνησε ο Οσιολογιώτατος ιερομόναχος Βενέδικτος, από τη Νέα Σκήτη της Αγιορείτικης Μονής του αγίου Παύλου και πρόκειται για ευρετήριο εννοιών και θεμάτων στα έργα του αγίου Μαξίμου του Ομολογητού του διαπρεπέστερου θεολόγου του έβδομου (Ζ΄) αιώνα.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με απόδοση βυζαντινών ύμνων από τη χορωδία της «Κατσαρείου Σχολής» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων και συνέχισε με την προσφώνηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο και τον χαιρετισμό από τον Οσιώτατο μοναχό Νικόδημο Αγιοπαυλίτη.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις:

α) «Ο βίος του αγίου Μαξίμου του Ομολογητού» με εισηγητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Μάξιμο, Καθηγούμενο της ιεράς μονής αγ. Διονυσίου Ολύμπου.

β) «Η Θεολογία του αγίου Μαξίμου» με εισηγητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεο.

γ) «Παρουσίαση του Μαξιμιανού Ταμείου» με εισηγητή τον κ. Γεώργιο Σίσκο, Διδάκτωρα Θεολογίας.

Διαβάστε εδώ:  Τον Πολιούχο τους, Νεομάρτυρα Αγιο Γεώργιο, τίμησαν τα Ιωάννινα (ΦΩΤΟ)

Την παρουσίαση έκλεισε ο συγγραφέας και επιμελητής του «Μαξιμιανού Ταμείου», Οσιολογιώτατος ιερομόναχος Βενέδικτος.

Στην παρουσίαση παρέστησαν, οι Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ και Γρεβενών κ. Δαβίδ, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, καθηγητές πανεπιστημίου καθώς και άνθρωποι των γραμμάτων.

Να σημειωθεί πως ο Ιωαννίνων Μάξιμος χαρακτήρισε το έργο ως «σπουδαίο και χρησιμώτατο, έλκοντος το ενδιαφέρον ου μόνον των θεολόγων, αλλά και πάντων των σκεπτομένων Νεοελλήνων και των της θύραθεν παιδείας μετειληφότων, καθ’ όσον τα συγράμματα του αγίου Μαξίμου (Ζ΄ αιών), ως υψίστης πνευματικής ωριμότητος καρπός, ανοίγουν ορίζοντας λυτρωτικούς εις τα αδιέξοδα του ανθρωπίνου στοχασμού και αποτελούν μυσταγωγίαν – μύησιν εις το μυστήριον της υπάρξεως».

2016_10_30_maxtameio00 2016_10_30_maxtameio01 2016_10_30_maxtameio02 2016_10_30_maxtameio04 2016_10_30_maxtameio08 2016_10_30_maxtameio09 2016_10_30_maxtameio10 2016_10_30_maxtameio12