«Επιστολές και Ποιήματα» μίας αγιασμένης μορφής του Αγίου Όρους, του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού

Του Γιάννη ΠαπανικολάουΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Όπως είπε κάποιος, ότι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς ένα συγγραφέα δεν είναι η μελέτη των βιβλίων του, αλλά η μελέτη των επιστολών του, όπου με φυσικότητα κατοπτρίζεται η όλη προσωπικότητα και το ποιόν του ανθρώπου, έτσι και στον επετειακό τόμο «Επιστολές και Ποιήματα» του , που εκδίδει η , 60 χρόνια μετά την οσιακή κοίμησή του, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε σε βάθος μια αγιασμένη μορφή του του εικοστού αιώνα.

Ο πόθος που είχε ο συγγραφέας κατά την επίγεια ζωή του «η καύσις της καρδίας του», όπως έλεγε ο ίδιος, ήταν «να σωθούν ψυχές και προσφερθούν στον Χριστό». Αυτό γίνεται και τώρα πραγματικότητα, αφού με την ανάγνωση των επιστολών του κοινωνεί κανείς με το πνεύμα του, διδάσκεται τον τρόπο της μάχης του αοράτου πολέμου κατά των παθών, λαμβάνει θάρρος στον προσωπικό του αγώνα, χειραγωγείται στον δρόμο της προσευχής και της εν γένει πνευματικής ζωής.

Με τρόπο απλοϊκό και ύφος ανεπιτήδευτο σε λόγο πεζό και ποιητικό, στον οποίο διακρίνει κανείς την πνευματική σοφία, την ασκητική πείρα και την θεολογία των Πατέρων της Εκκλησίας, έρχεται ο μακάριος Γέροντας να μιλήσει και σε μας σήμερα απαντώντας στα προβλήματα και ερωτηματικά που μας απασχολούν. Ο λόγος του είναι πάντοτε επίκαιρος και ανταποκρίνεται στην αναζήτηση του ανθρώπου για σωτηρία, μαρτυρώντας ότι «ο Ιησούς Χριστός χθές και σήμερα παραμένει ο ίδιος», παντοτεινός σωτήρας και λυτρωτής.

Εύκολα μπορεί να διακρίνει κάνεις και στον πεζό ακόμη λόγο του Γέροντα μια ποιητικότητα που δεν έχει σχέση με συναισθηματικότητα, όπως εξωτερικά φαίνεται, αλλά είναι έκφραση μιας καρδιάς που αγαπά τον Θεό και τον συνάνθρωπο με όλο το είναι του.

Στο τόμο εκδίδονται 133 επιστολές και 10 ποιήματα του Γέροντα των οποίων προηγείται εκτενής Εισαγωγή του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, που περιέχει πληροφορίες για τα πρόσωπα που αναφέρονται, σχόλια για τα θέματα που θίγονται και σύντομη σκιαγράφηση του βίου του. Επίσης υπάρχει Πατριαρχικό Γράμμα ευλογίας, Πρόλογος του Μητροπολίτη Λεμεσού, ο οποίος θεωρείται πνευματικός εγγονός του Γέροντα και μια επιστολή του μακαρίου Γέροντα Σωφρονίου του Έσσεξ στην οποία αναφέρεται για την γνωριμία του με τον Γέροντα.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία καλαίσθητη και επιμελημένη έκδοση που αξίζει κάθε πιστός να το διαβάσει. Να επισημάνουμε ότι αυτές τις επιστολές και τα ποιήματα τα έγραψε ένας άνθρωπος που δεν γνώριζε γράμματα και την ανθρώπινη σοφία, αλλά ήταν μέτοχος της θείας Σοφίας και του Αγίου Πνεύματος, υιός του Θεού και Άγιος, όπως μαρτυρείται από το πλήρωμα της Εκκλησίας.


Σελίδες: 525 + 32 σελίδες με φωτογραφίες
Διαστάσεις: 16 x 24 εκ.
Βιβλιοδεσία: χαρτόδετη και πανόδετη
Τιμή: χαρτόδετη 15 ευρώ, πανόδετη 20 ευρώ
Για παραγγελίες τηλ. 2377888087, e-mail: pek@vatopedi.gr

Όλες οι εκδόσεις της Μονής Βατοπαιδίου ΕΔΩhttps://www.vatopedi.gr/publicationposts/epistoles-ke-piimata/