150 χρόνια Αγιος Νικόλαος Φαλάνης: Μνημείο πολιτισμού και τόπος προσευχής

Loading...


Μεγάλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαλάνης, όπου το ΓΕΛ Φαλάνης σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων-Δ.Κ. Φαλάνης, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, το Γυμνάσιο Φαλάνης, την Εθελοντική ομάδα και το Σύλλογο Γυναικών παρουσίασε το Πολιτιστικό Πρόγραμμά του με θέμα «Ο ιερος ναός του Αγίου Νικολάου Φαλάνης -150 χρόνια ιστορίας, ήθη, έθιμα ».

Στην όμορφη αυτή εκδήλωςη παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λάρισας και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος, ο εφημέριος της ενορίας, π.Βασίλειος Σταύρου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας , του Δήμου, της Περιφερειακής Δ/νσης, της Β/θμιας Εκπ/σης, το Δ.Σ. της Δ.Κ. Φαλάνης και πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση αυτή μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Ιγνάτιος, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια συντήρησης και ανακαίνισης του ιστορικού αυτού Ιερού Ναού και την φιλότιμη δράση όλων των παραγόντων ανάδειξης του ιερού αυτού μνημείου και παρουσιάστηκαν α) η ιστορία του ναού του Αγίου Νικολάου, β) η αρχιτεκτονική και η αγιογράφηση του ναού, γ) τα έργα τέχνης στο κοιμητήριο Φαλάνης, δ) η ζωή του Αγίου Νικολάουκαι η διασπορά των λειψάνων του,ε) θρύλοι, ήθη, έθιμα σχετικά με το ναό και τον εορτασμό του αγίου στ) αναβίωση του πανηγυριού της τρίτης μέρας του Πάσχα έξω από το ναό και ζ) ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την συμμετοχή τους α) ο κ. Σπανός Κων/νος, εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου», με θέμα «Η Παλαιοχώρα της Φαλάνης και ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου» β) η κ.Σταυρούλα Σδρόλια,προισταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας, με θέμα» Ιεροί ναοί του 18ου-19ου αι.- Σαμαριναίοι Αγιογράφοι» και γ) ο κ. Αλέξανδρος Χ. Γρηγορίου, Ιστορικός –ερευνητής, με θέμα «Τσιφλίκια στη Φαλάνη στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αι.-Έργα τέχνης στο νεκροταφείο της Φαλάνης».

Η εμπεριστατωμένη μελέτη,τα εξαιρετικά κείμενα και η παρουσίαση της αρχιτεκτονικής και αγιογράφησης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου Φαλάνης έγινε από την κ.Ζιάρα-Καρασίμου Θεοδώρα, θεολόγο.

Τα κείμενα « Η στορία της Φαλάνης απότο 1423-1881 ,η ιστορία του ναού του Αγίου Νικολάου-θρύλοι, ήθη, έθιμα»ήταν της Μανδραβέλη Χρυσούλας,φιλολόγου,ενώ ο κ.Κουτσιώρας Θεόδωρος, θεολόγος, παρουσίασε το θέμα «Η ζωή του Αγίου Νικολάου και διασπορά των λειψάνων του». Εκκλησιαστικούς ύμνους έψαλλαν παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου Φαλάνης υπό την καθοδήγηση της κ. Μητραλή Αλεξάνδρας ,ενώ τραγούδησαν και χόρεψαν τα παιδιά της Β Λυκείου με χοροδιδάσκαλο την Ντανίκα Μένη.

Το φωτογραφικό υλικό ήταν του φωτογράφου Σιούμκα Νίκου, τη συγκέντρωση του προφορικού υλικού έκαναν οι Παπακωνσταντίνου Κική και Μανδραβέλη Χρυσούλα. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχαν οι Κιτσικούδης Ζήσης, Ρούσσας Γεώργιος και Σιούμκας Νίκος.

Χόρεψαν και τραγούδησαν τα παιδιά:Αλατάς Αχιλλέας, Δαούλας Βασίλης Δημήρη Κατερίνα, Δημουλιός Δημήτρης, Ζιάγκα Δέσποινα, Κουλτούκης Θανάσης, Καρυώτη Ευαγγελία, Μαλτά Κων/να Μπουφίκος Θωμάς, Μόκα Δήμητρα, Ντανίκας Γιάννης, Νταούτης Χριστόδουλος, Παπακωνσταντίνου Νίκος, Παπακωνσταντίνου Βασιλική, Παπαθανασίου Δήμητρα, Στεφανή Αθανασία,Τσάνι Γκαζμέντ, Τσικαρλή Ευαγγελία, Τσούκα Στέλλα, Φάτσης Βασίλης, Χασιώτη Παρασκευή.

Έψαλλαντους ύμνους τα παιδιά: Καρυώτη Ζωή,Καρυώτη Ευαγγελία, Κολοβού Νεφέλη, Παπακωνσταντίνου Βασιλική, Ταχίκα Ελένη, Τσούκα Στέλλα,Χατζή Μαρία, Δανίκα Ευανθία, Δημολιού Κων/να, Ζερδαλή Δήμητρα, Καρυώτη Ευαγγελία, Μπουλούση Κατερίνα.

Πολύ σημαντική για την εκδήλωση ήταν η προσφορά της εθελοντικής ομάδας της Φαλάνης και του συλλόγου γυναικών.tilegrafima.gr