«Χριστιανισμός και προσωπική ελευθερία: Το υποκείμενο και οι κοινότητές του»: Σεμινάριο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Loading...


Επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα » Χριστιανισμός και προσωπική ελευθερία: Το υποκείμενο και οι κοινότητές του» θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο διάστημα 5/3 – 7/5.

Την τελευταία περίοδο παρατηρούνται φαινόμενα έξαρσης του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, μια ακραία πτυχή του οποίου αποτελούν τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Την ίδια στιγμή, από διάφορες πολιτισμικές και θρησκευτικές κοινότητες, που διαβιούν εντός των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών, προβάλλεται το αίτημα μιας αυτόνομης λειτουργίας επί τη βάσει του ιδιαίτερου εσωτερικού, κοινοτικού, αξιακού τους συστήματος, το οποίο συχνά καθυποτάσσει το ανθρώπινο πρόσωπο και έρχεται σε αντίθεση με βασικές αρχές μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Πώς αντιμετωπίζει η χριστιανική θεολογία τις προκλήσεις μιας εποχής που επενδύεται από διαφορετικές και ετερόκλητες ανθρωπολογίες και πώς μπορεί να συμβάλλει με τη δυναμική της παράδοσής της μέσα από την άρθρωση ενός σύγχρονου λόγου;

Οι απαντήσεις στα ζέοντα ερωτήματα που ανακύπτουν, ο διάλογος γύρω από τη σχέση του ανθρώπου με την κοινότητα, στην οποία εντάσσεται και το δίκαιο που τη διέπει, αποτελούν το σκοπό του επιμορφωτικού, θεολογικού σεμιναρίου που διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το Σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί από 5/3/2015 έως 7/5/2015 στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου (Μεγ. Βασιλείου 15, Ρουφ), θα αρθρωθεί σε 6 συναντήσεις-διαλέξεις που θα δοθούν από έγκριτους ομιλητές. Σε όσους ολοκληρώσουν τον κύκλο τουλάχιστον 5 ομιλιών θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

 Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2103352311 (π. Ζήσης Κτενίδης) καθημερινά από 10:00-14:00

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Πέμπτη  5 Μαρτίου
Το «καινό» που κόμισε ο Χριστιανισμός: η ανάδυση του υποκειμένου

Θανάσης Ν. Παπαθανασίου,
Δρ. Θεολογίας, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Σύναξη»

Πέμπτη 12 Μαρτίου

Παλαιά Διαθήκη: η πορεία από τον κολλεκτιβισμό στο άτομο.

Πορφύριος Νταλιάνης,
Δρ. Θεολογίας (Παλαιάς Διαθήκης)

Πέμπτη  19 Μαρτίου

Υποκείμενο και κοινότητα στον μοναχισμό.

Δημήτρης Μόσχος,
επ. καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στη Θεολογική Σχολή Αθηνών

 
Πέμπτη  2 Απριλίου

Άτομο και κοινότητα στο νέο θρησκευτικό περιβάλλον της ύστερης νεωτερικότητας

Σταύρος Ζουμπουλάκης,
πρόεδρος βιβλικού ιδρύματος «Άρτος Ζωής»

Πέμπτη  23 Απριλίου

Άτομο και κοινότητα στη σύγχρονη φιλοσοφική σκέψη

Μιχάλης Πάγκαλος,
Δρ. Φιλοσοφίας, φιλόλογος.

Πέμπτη  7 Μαΐου

Άτομο και κοινότητα στο Ισλάμ

Μιχάλης Μαριόρας,
λέκτορας Ιστορίας Θρησκευμάτων στη Θεολογική Σχολή Αθηνών

 

 


 Ετικέτες