Τεμάχιο από τον Αρραφο Χιτώνα του Χριστού στη Θεσσαλονίκη

Loading...


Του Αντώνη Μακατούνη

(από το ένθετο της Δημοκρατίας για την Ορθοδοξία)

Στον Ιερό Ναό Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Ανω Μετεώρων –  Πολίχνης Θεσσαλονίκης χτυπά από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες η καρδιά της Ορθοδοξίας, αφού το απόγευμα (στις 6.00 μ.μ.) θα γίνει η υποδοχή του Τιμίου Ξύλου και του τεμαχίου του Αρράφου Χιτώνα του Χριστού, τα οποία εξέρχονται από τη Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Ορους όπου και φυλάσσονται.

Αμέσως μετά την υποδοχή στην πλατεία και στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, θα τελεσθεί μεγάλος αρχιερατικός εσπερινός από τον επικεφαλής της τοπικής εκκλησίας σεβασμιότατο μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, γνωστό στους αναγνώστες της «δημοκρατίας και ορθοδοξίας» για τις παρεμβάσεις και τα άρθρα του.  

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο σπάνιος πνευματικός θησαυρός που υπάρχει στην ειδική λειψανοθήκη -που περιλαμβάνει και λίθο από τον Πανάγιο Τάφο- φιλοξενείται για πρώτη φορά στην πανέμορφη συμπρωτεύουσα η οποία θα εμπλουτισθεί με ένα αγιορείτικο άρωμα υποδεχόμενη τα πολύτιμα κειμήλια που θα βρεθούν για λίγες ημέρες εκτός της Αθωνικής Πολιτείας.Ολη η τοπική κοινωνία ζει και «αναπνέει» για αυτό το μεγάλο γεγονός που ξεπερνά, αναμφίβολα, τα στενά γεωγραφικά όρια της περιοχής, ενώ οι καθημερινές πολυήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως την προσεχή Παρασκευή, όπου τα ιερά και ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής έπειτα από το πέρας της ακολουθίας των Χαιρετισμών. Ο εν λόγω ναός κατά τις ημέρες της παραμονής του πνευματικού πλούτου θα παραμένει ανοικτός έως τις 10.00 το βράδυ, ενώ πρόκειται να καταστεί παλλαϊκό προσκύνημα, καθώς αναμένεται χιλιάδες συνάνθρωποί μας να βρουν ελπίδα και στήριγμα στον Σταυρό ώστε να ξεπεράσουν τα οικονομικά, αλλά και προσωπικά τους αδιέξοδα.

«Αισθάνομαι ότι επισκέπτεται το σπίτι μας ο Χριστός, δηλαδή το Τίμιο Ξύλο όπου σταυρώθηκε και ο Αρραφος Χιτώνας στον οποίο τύλιγε το Σώμα Του. Νομίζω ότι θα υποδεχτούμε ολοζώντανο τον Χριστό μας, ειλικρινά αυτή την αίσθηση έχω», αναφέρει συγκινημένος στη «δημοκρατία» ο εφημέριος της ενορίας αρχιμανδρίτης Ευγένιος Καρατζάς, ενώ συμπληρώνει στο ερώτημα σχετικά με την ένταση του θρησκευτικού συναισθήματος των Ελλήνων ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία: «Οι Ελληνες πάντοτε ήταν κοντά στην Εκκλησία, πάντοτε είχαν την πίστη και ήλπιζαν προς τον Θεό, απλά δεν εκδηλώνονταν. Τώρα με την κρίση που έχει ξεσπάσει οι άνθρωποι εξωτερικεύουν περισσότερο το θρησκευτικό τους συναίσθημα. Πιστεύω ότι ο λαός μας έχει βαθιά πίστη, απλά τώρα έχει γίνει μία ‘‘έκρηξη’’ εκδήλωσης της πίστης προς τον Θεό και τους αγίους. Νομίζω ότι οι Ελληνες είναι ένα βαθιά θρησκευόμενο έθνος. Δεν πρόκειται για κάτι επιφανειακό, το έχουμε μέσα μας. Για αυτό και ως έθνος και ως λαός κρατηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, παρ’ όλα τα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς ο Ελληνας δεν έσβησε την πίστη του. Ακόμα και τώρα βέβαια υπάρχει μια μορφή σκλαβιάς, αλλά και πάλι ο Ελληνας καταφεύγει στον Θεό και στην Εκκλησία».    

Λείψανα τριών αγίων

Οι πολυάριθμοι (όπως αναμένεται) πιστοί που θα προσέλθουν θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να προσκυνήσουν και λείψανα των τριών θαυματουργών νεοφανών αγίων, στους οποίους είναι αφιερωμένος ο περικαλλής ναός. «Στην ενορία έχουμε τη μοναδική ευλογία να έχουμε τεμάχια των λειψάνων των αγίων που μας τα δώρισε η Βασιλική Ράλλη, στο κτήμα της οποίας βρέθηκαν τα λείψανα και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην εύρεσή τους. Μαζί με τον σύζυγό της Αγγελο Ράλλη δώρισαν το χωράφι τους όπου βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ στη Μυτιλήνη. Τα λείψανα είναι αυθεντικά και υφίσταται συμβολαιογραφική πράξη για τη γνησιότητά τους. Αυτό αποτελεί ύψιστη ευλογία όχι μόνο για την ενορία, αλλά για όλη τη Θεσσαλονίκη» προσθέτει ο π. Ευγένιος. Αναμφισβήτητα η εκκλησία θα αποτελέσει πόλο έλξης και σημείο συνάντησης αρκετών επισκεπτών από διάφορες περιοχές της χώρας μας. Ο ναός δεσπόζει από μακριά, ευρισκόμενος στον λόφο των Μετεώρων απέναντι από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Αρκεί να βρεθείτε στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης και να βγείτε στην έξοδο της Νεαπόλεως, στη διαδρομή για Χαλκιδική.Ετικέτες