«Τα χρώματα της πίστης» μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Σ. Καλαφάτη (ΦΩΤΟ)

Loading...


Του Γιώργου Νταλιάρη
Το Αγιο Ορος αποτελεί ένα μοναδικό τόπο προσκυνήματος παγκοσμίως. Ένα μέρος, που κάθε Χριστιανός οφείλει να επισκεφθεί.

H μυθική αυτή Πολιτεία όμως, είναι και ένας τόπος μοναδικής ομορφιάς και σε κάθε επισκέπτη προκαλεί δέος.

Για ορισμένους, όπως τον φωτογράφο Στράτου Καλαφάτη, είναι μια μοναδική έμπνευσης. Η επίσκεψή του τον Ιανουάριο του 2008, έμελλε να αποτελέσει την αφορμή για την έκθεση φωτογραφίας που αυτές τις ημέρες εκτίθεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, στη Βίλα Καπαντζή, με την ονομασία «Τα χρώματα της πίστης».

120 φωτογραφίες που συνδυάζουν τα πανέμορφα τοπία του Ορους με την καθημερινότητα των μοναχών αλλά και όσων βρίσκονται εκεί είτε για προσευχή είτε για εργασία.

Το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ βρέθηκε στην έκθεση στη Βίλα Καπάντζη, και από την πρώτη στιγμή ο καλλιτέχνης καταφέρνει να περάσει μέσω του φωτογραφικού φακού μέρος της μαγείας που εκπέμπει η Αθωνική Πολιτεία και οι μοναχοί. Αυτοί είναι και οι πρωταγωνιστές…

Εκεί συναντήσαμε τον Στράτο Καλαφάτη, τον καλλιτέχνη που ανά δύο μήνες επί πέντε χρόνια επισκεπτόταν το Αγιο Ορος με σκοπό να απαθανατίσει τις ξεχωριστές αυτές στιγμές.

Μας εξήγησε το όραμά του και πως ξεκίνησε η ιδέα: «Τον Γενάρη του 2008 έγινε ένα ταξίδι στις Καρυές με σκοπό να φωτογραφίσω τους μαθητές της Αθωνιάδας Ακαδημίας. Αυτό έγινε με προτροπή του Αρσένιου Τοψίδη, ο οποίος είναι φίλος και συνεργάτης και έχει τελειώσει και ο ίδιος την Αθωνιάδα. Ετσι υπήρχε μια μεγαλύτερη ευκολία στην πρόσβαση ώστε τις πρώτες ημέρες του ταξιδιού να φωτογραφίσω την Αθωνιάδα και να κάνω μια πρώτη απόπειρα φωτογράφισης κυρίως σε κελιά των Καρυών.

Επιστρέφοντας από το πρώτο ταξίδι τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά, γιατί ομολογώ ότι είχα την πεποίθηση ότι το Αγιο Ορος δε φωτογραφίζεται. Δεν μπορεί κάποιος να οικειοποιηθεί τη βαριά ιστορία και τη θρησκευτικότητα και σαν φωτογράφος να φανεί πίσω από τις εικόνες. Τα επόμενα πέντε χρόνια ακολούθησαν άλλα 25 ταξίδια.

Εγιναν διαδρομές που κάλυψαν διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές του Ορους και προέκυψε ένα υλικό για τους ανθρώπους που ζουν εκεί, κυρίως τους μοναχούς, αλλά και τους εργάτες ή τους εργαζόμενους για το Αγιο Ορος, τους επισκέπτες και τους μαθητές. Είναι δηλαδή πέντε κοινωνίες».

Τι ήταν, όμως, αυτό που ήθελε να πετύχει μέσω της έκθεσης αυτής; Ο Στράτος Καλαφάτης εξηγεί: «Το Αγιο Ορος είναι κάτι το μοναδικό. Είναι τόσο μεγάλη αυτή η μαγεία που ουσιαστικά μεταφράζει αυτό που είπα νωρίτερα, ότι δεν μπορεί να φωτογραφηθεί. Είναι τόσο υπερβολικό και υπερβατικό αυτό το τοπίο που δεν μπορεί κανείς να το αγγίξει. Νομίζω, πως βρέθηκε ένας τρόπος ώστε, χωρίς να αδικώ κανέναν και με σεβασμό στο Ορος και τους ανθρώπους, μπόρεσα κι εγώ σαν φωτογράφος να το παρουσιάσω με τη δική μου ματιά.

Το φυσικό τοπίο, που ως γνωστό είναι μοναδικό. Συν την αρχιτεκτονική και τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας, συνθέτουν ένα παζλ που περιγράφει το Αγιο Ορος του 2014».

Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της στις 17 Σεπτεμβρίου και καθημερινά αθρόα είναι η προσέλευση του κόσμου, γεγονός που ικανοποίησε τον καλλιτέχνη: «Ηταν ένα στοίχημα. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί έχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Με ενδιαφέρει ότι έρχεται κόσμος που δεν έχει μόνο φωτογραφικά ενδιαφέροντα, δεν είναι φιλοαγιορείτες, έρχονται άνθρωποι που συνδυάζουν το κομμάτι της φωτογραφίας και το κομμάτι της ιστορίας του Αγίου Ορους. Είναι θερμός ο κόσμος και τα σχόλια είναι πολύ ενθαρρυντικά. Υπήρχε μια προσμονή για την ανταπόκριση πάνω στη ματιά αυτή του Ορους και γι’αυτό το στοίχημα κερδήθηκε».

Μεταξύ των ανθρώπων που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στη Βίλα Καπατζή ήταν και μοναχοί του Αγίου Ορους. Η δική τους γνώμη είναι βαρύνουσας σημασίας: «Παρά τη δυσκολία στην πρόσβαση και την κοσμικότητα, ήρθαν μοναχοί. Οσοι την έχουν δει, έχουν ανταποκριθεί θερμά. Ηταν συγκινημένοι. Κι έτσι και αυτό προστίθεται στο κερδισμένο στοίχημα».

Η έκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου. Τον Δεκέμβριο, μέρος της θα ταξιδέψει στο Βερολίνο και θα παρουσιαστεί στο Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού. Από τη νέα χρονιά θα εκτεθεί κι αλλού στην Ευρώπη

Επίσης κυκλοφορεί το ομότιτλο βιβλίο των εκδόσεων Αγρα όπου υπάρχουν συνολικά140 φωτογραφίες.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη: 9.00-16.00, Τετάρτη & Πέμπτη: 14.00-21.00, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 10.00-18.00, Δευτέρα: κλειστά

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό.

ekthesi-oros.jpg
ekthesi-oros1.JPG
ekthesi-oros10.JPG
ekthesi-oros11.JPG
ekthesi-oros12.JPG
ekthesi-oros13.JPG
ekthesi-oros14.JPG
ekthesi-oros2.JPG
ekthesi-oros3.JPG
ekthesi-oros4.JPG
ekthesi-oros5.JPG
ekthesi-oros6.JPG
ekthesi-oros7.JPG
ekthesi-oros8.JPG
ekthesi-oros9.JPG

 Ετικέτες