Στη Βουλγαρία διεθνές συνέδριο με θέμα «Ο Άθως και o σλαβικός κόσμος» (ΦΩΤΟ)

Loading...


Από 14 έως 16 ΜαΪου 2014 στη Σόφια (Βουλγαρία) φιλοξενήθηκε το δεύτερο διεθνές συνέδριο με θέμα «Άγιο Όρος και σλαβικός κόσμος» αφιερωμένο στην 1000η επέτειο των Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος. Διοργανώθηκε από το Διεθνές Ταμείο για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος και τη ρωσική μονή Αγίου Παντελεήμονος.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επιστήμονες από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Σερβία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Γεωργία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Νορβηγία.
Ο διευθυντής του Διεθνούς Ταμείου για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα  Denis Chepyakov σημείωσε ότι το συνέδριο αυτό είναι σημαντικό, διότι αποτελεί μια πλατφόρμα για συζήτηση των αποτελεσμάτων που έχουν ήδη επιτευχθεί από τους επιστήμονες καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές της εργασίας τους για τον εντοπισμό εκπαιδευτικού υλικού , αποκαλύπτοντας την ιστορία των μοναστηριών του Άθωνα.

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Αγιορείτικης Μονής Αγίου Παντελεήμονα Μονή, επικεφαλής της Βιβλιοθήκης και των Αρχείων, μοναχός Ερμόλαος(Chezhiya), μετέφερε στους συμμετέχοντες στο φόρουμ χαιρετισμό και ευλογία από τον ηγούμενο της μονής αρχιμανδρίτη Ιερεμίας (Alekhine).

Ο Ομολογητής Ιερομόναχος Μακάριος (Makienko) σημείωσε πως η ιεραρχία της αγιορείτικης Μονής του Αγίου Παντελεήμονα είναι πολύ ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα του πρώτου συνεδρίου στο Βελιγράδι, ως εκ τούτου,  το μοναστήρι εξέφρασε την ελπίδα ότι η δεύτερη διάσκεψη θα δώσει νέα ώθηση στη βελτίωση των εκδοτικών έργων του μοναστηριού.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου, οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την πολύπλευρη σχέση των Σλάβων με τον Άθωνα. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα λογοτεχνικά θέματα, σε χειρόγραφα κληρονομιάς, καθώς και λειτουργικές και αγιολογικές παραδόσεις.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του συνεδρίου καλύφθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

1. Ιστορία της Ρωσικής Μονής του Αγίου Παντελεήμονα.
2. Σλαβική Ιστορία της μοναστηριών του Αγίου Όρους.
3. Ιστορία της Ρωσίας και του σλαβικού εν Άθω ασκητισμού.
4. Πολιτιστικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των σλαβικών μοναστηριών του Άθωνα 
 με τον έξω κόσμο.
5. Λειτουργική κληρονομιά του Αγίου Όρους
6. Aθωνική σλαβική παράδοση στην αρχιτεκτονική, αγιογραφία και σε εφαρμοσμένες τέχνες 
7. Η συμβολή του Αγίου Όρους  στην ανάπτυξη της σλαβικής παιδείας.

Κατά τη διάσκεψη, έγινε η παρουσίαση της επιστημονικής δημοσίευσης του έργου  «Άθως και σλαβικός κόσμος», η οποία περιελάμβανε υλικό από το πρώτο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη σερβική πρωτεύουσα, το διάστημα 16 με 18 Μαϊου 2013.Το βιβλίο περιέχει 347 σελίδες. Παρουσιάζει επιστημονικά άρθρα 28 ερευνητών από τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λιθουανία, την Ιταλία και τη Νορβηγία.

Το τρίτο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το 2015 στο Κίεβο (Ουκρανία). Και το τελευταίο, τέταρτο συνέδριο – το 2016 στη Μόσχα (Ρωσία). Ετικέτες