Επιστημονικό Συνέδριο για τον Διάλογο Ρωμαιοκαθολικών-Ορθοδόξων (ΦΩΤΟ)

Loading...


Σε συνέχεια του πρώτου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πριν δύο χρόνια στη Νάπολη της Ιταλίας με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών αγλαούς πατριαρχείας του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ξεκίνησε σήμερα το Β΄ Διενθές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Ἵνα ὑμεῖς ὑπάγητε καί καρπόν φέρητε….. Ὁ Διάλογος της αγάπης καί της αληθείας μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών καί Ορθοδόξων, 50 χρόνια μετά τή συνάντηση του Πάπα Παύλου του Στ´ μέ τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα τόν Α´ στά Ιεροσόλυμα».
Υπενθυμίζεται ότι το Συνέδριο πραγματοποιείται στην ιστορική Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βλατάδων, οργανώθηκε από την Θεολογική Σχολή της Αγίας Έδρας στη Νότιο Ιταλία και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Είναι σημαντικό το ότι το Συνέδριο αυτό μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων πραγματοποιείται δύο μόλις ημέρες μετά την ιστορική για την Εκκλησία και την ανθρωπότητα συνάντηση των δύο Προκαθημένων της Παλαιάς και της Νέας Ρώμης, του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, στα Ιεροσόλυμα.
Κατα την έναρξη του Συνεδρίου αναγνώσθηκε μήνυμα Α.Α. του Πάπα Φραγκίσκου και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου ανέγνωσε ο εκπρόσωπός του Monsignore Andrea Palmieri υπογραμματέας του Συμβουλίου της Αγίας Έδρας για την προώθηση της ενότητας των χριστιανών. Στο μήνυμά του ο Προκαθήμενος της πρεσβυτέρας Ρώμης σημειώνει μεταξύ άλλων. «…εύχομαι η Χάρις του αναζωογονητικού και μεταμορφωτικού Αγίου Πνεύματος να συνεχίσει να εμπνέει το θεολογικό στοχασμό και να οδηγεί ολόκληρο τον άγιο λαό του Θεού προς την αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας μεταξύ των πιστών εν Χριστώ».
Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου ανέγνωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο οποίος και εκπροσωπεί τον Παναγιώτατο. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφερόμενος στο θέμα του Θεολογικού Διαλόγου σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «Διά τήν Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν ἡ προσπάθεια διαλόγου καί προσεγγίσεως τῶν χριστιανῶν ἀποτελεῖ μόνιμον στόχον καί μέλημα αὐτῆς. Παραλλήλως, ἡ κοινή πίστις ἀποτελεῖ τήν ἐκ τῶν ὧν οὐκ ἄνευ προϋπόθεσιν τῆς ἐκκλησιαστικῆς πορείας καί μαρτυρίας αὐτῆς διά τοῦ δια-λόγου καί ἐν δια-λόγῳ, διά νά ἀποδώσῃ καί νά φέρῃ καρπόν, κατά τήν εὐαγγελικήν παραγγελίαν, ἡ ὁποία ἀποτελεῖ καί τό περιεχόμενον τοῦ Συνεδρίου σας».
Τόσο ο Πάπας όσο και ο Πατριάρχης θεωρούν το Συνέδριο σημαντικό και ευχήθηκαν για την ευόδωση των εργασιών του, το οποίο, καθώς σημειώνουν οι δύο Προκαθήμενοι, πραγματοποιείται σε μια αγαθή για την Εκκλησία χρονική συγκυρία, αμέσως, δηλαδή, μετά την συνάντησή τους στην αγία Γη των Ιεροσολύμων.

Μετά τα μηνήματα των δύο Προκαθημένων πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρία, στην οποία προήδρευε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος.
Την εναρκτήριο ομιλία εκφώνησε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μακάριος Γρινιεζάκης με θέμα: «Το ήθος του Διαλόγου», ενώ ακολούθησαν οι ομιλίες του κ. Γεωργίου Μαρτζέλου, Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης με θέμα: «Ενότητα και Καθολικότητα της Εκκλησίας στο Διάλογο της Ρωμαιοκαθολικής με την Ορθόδοξη Εκκλησία» και του κ. Γρηγορίου Λιάντα, Καθηγητού της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η Β΄ Σύνοδος του Βατικανού – Ορθόδοξη θεώρηση – και η θέση του παρατηρητού του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας επί των εργασιών της Δ΄ φάσης αυτής (14-9-1965 εώς 8-12-1965)».
Μετά την πρώτη Συνεδρία οι μετέχοντες έχουν την ευκαιρία να μετέχουν στην Ιερά Αγρυπνία που θα τελεστεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, ιερουργούντος του Καθηγουμένου της Μονής, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου.
 Ετικέτες