Εορταστική εκδήλωση για τον Αγιο Γρηγόριο από την Εστία Πατερικών Μελετών

Loading...


Η Εστία Πατερικών Μελετών τιμώντας τη μνήμη του προστάτη της Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου διοργανώνει εορταστική εκδήλωση την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 στις 6.30΄ μ.μ. στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρουσίαση του προγράμματος από τον πρωτοπρ. π. Ιωάννη Φωτόπουλο, Νομικό και Θεολόγο.

Η Χορωδία «εν Ψαλτηρίω» του «Σχολείου Ψαλτικής» θα ψάλει τροπάρια από την ακολουθία του αγίου Γρηγορίου και των Τριών Ιεραρχών.

Ομιλία από τον αιδεσιμολογιώτατο π. Βασίλειο Κοκολάκη με θέμα: «Η θεολογία του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου μέσα από την ασματική του ακολουθία»

Απαγγελία ποιήματος του αγίου Γρηγορίου, από την κ. Βασιλική Κίκιλη, πτυχιούχο του Μουσικολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κλείσιμο της εκδηλώσεως από τον πανοσιολογιώτατο αρχιμ. π. Σαράντη Σαράντο, εφημέριο του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου.
Εθνικός Ύμνος.

Θα ακολουθήσει Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου (8.30΄ μ.μ. – 1.30΄ π.μ.).

Αληθής παιδεία
Ο μεγάλος παιδαγωγός – και όχι μόνο – του γένους μας, ο Εθναπόστολος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός παρώτρυνε τους γονείς να ιδρύουν σχολεία και να στέλνουν τα παιδιά τους για να αποκτήσουν την αληθινή και αιώνια σε αξία παιδεία. Οι δάσκαλοι να διδάσκουν τι είναι Αγία Τριάς, τι Χριστός, τι Θεοτόκος, τι ιερά Μυστήρια.

Πάντα άρχιζε τις κατηχήσεις του με διδασκαλία για το Άγιο Βάπτισμα και το Χρίσμα. Η αληθής παιδεία έχει σχέση με το βάπτισμα.

Καί ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, διδακτικότατος έλεγε: «Το Βάπτισμα είναι λαμπρότητα των ψυχών, αλλαγή βίου, συμβόλαιο συνειδήσεως με το Θεό. Το φώτισμα είναι βοήθεια της αδυναμίας μας. Το φώτισμα είναι απόθεση του σαρκικού εαυτού μας, ακολούθηση του Πνεύματος, επικοινωνία με τον Λόγο, επανόρθωση του πλάσματος, καταποντισμός της αμαρτίας, συμμετοχή στο φως, κατάλυση του σκότους. Το φώτισμα είναι όχημα που μας φέρνει στο Θεό, ταξίδι μαζί με τον Χριστό, στήριγμα της πίστεως, τελείωση του νού κλειδί της βασιλείας των ουρανών, μετάβαση στη ζωή, κατάργηση δουλείας, λύση δεσμών, μετασχηματισμός της σύνθετης καταστάσεως. Το φώτισμα – τι να μετρώ περισσότερο; – είναι το ωραιότερο και το μεγαλοπρεπέστερο από τα δώρα του Θεού. (Λόγος Μ΄, Εις το Άγιον Βάπτισμα ΕΠΕ 4,280-282)Ετικέτες