«Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις»

Loading...


Συνεχίζει τη διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο του θεματικού έτους 2015, «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας», ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της περυσινής διοργάνωσης των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων» και την απαίτηση των ανθρώπων της περιφέρειας για την συνέχιση των εκδηλώσεων σε διαφορετικές πλέον περιοχές, προ πάντων όμως μετά την καθιέρωσή του και της καθιέρωσης ενός ακόμη θεσμού, προγραμμάτισε και σε λίγες μέρες ξεκινούν οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2015».

Ξεχωριστή θεωρούμε σημασία αποκτούν οι φετινές Παρακλήσεις στην Παναγία μας. Και τα προηγούμενα χρόνια ο βίος των Ελλήνων είχε γίνει πάρα πολύ δύσκολος, τούτο όμως το Καλοκαίρι του 2015 οι συνθήκες που όλοι βιώνουμε είναι εξαιρετικά δύσκολες. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι σχεδόν αδύνατο να δώσει «κάποιο φως», και έτσι έχουμε εναποθέσει όλες τις ελπίδες μας στην Παναγιά μας.

Με την ιδέα του Σεβαστού Μητρ. Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ξεκινήσαμε πέρσι την διοργάνωση των εκδηλώσεων των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων» με απώτερο στόχο να δημιουργήσουμε ένα ΘΕΣΜΟ.

Ο Φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», επιδιώκει να προσθέσει στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του Δεκαπενθήμερου μια χαρμόσυνη, ευχάριστη και ελπιδοφόρα προοπτική.

Για τον λόγο αυτό διοργανώνει μια σειρά υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων που θα γίνονται σε προαύλιους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών της Μητροπόλεως, μετά την Ακολουθία των Παρακλήσεων, προκειμένου να απαλύνει το πόνο από την ανημποριά των πιστών και τις τύψεις από τις αμαρτίες τους, να ελαφρύνει κάπως το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα, να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πατρογονικών τους εστιών.

Επιπλέον στόχος, με αυτόν τον τρόπο, να αναδεικνύονται εξαιρετικοί θρησκευτικοί και πολιτισμικοί χώροι και ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα πανέμορφες τοποθεσίες της περιοχής μας και συγχρόνως να γίνει θεατής μιας σειράς εξαιρετικών εκδηλώσεων που ταιριάζουν στους χώρους, τους αναβαθμίζουν και επιπλέον συμβάλουν σε ένα πολιτιστικό διέξοδο.

Οι εκδηλώσεις του προηγούμενου καλοκαιριού αγκαλιάστηκαν από τους ανθρώπους, και έτσι τις καθιερώνουμε και θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο την περίοδο προ του Δεκαπενταύγουστου.

Λυγίζουνε τα γόνατα μπρος στην εικόνα της Μητέρας της Ζωής, πού δέχεται καλόκαρδα τα ταπεινά Αυγουστιάτικα βασιλικά της αγάπης, και τους εκ βάθους στεναγμούς και τα δάκρυα της αποσταμένης ελπίδας μας, και το λατρευτικό ασπασμό της πίστεως όσων ολόψυχα Την ομολογούμε Κυρίως Θεοτόκον και Τη νοιώθουμε κατάκαρδα Προστάτη της ζωής και φρουρά ασφαλέστατη, «των πειρασμών διαλύουσα όχλο και επήρειας δαιμόνων ελαύνουσα».

Και φέγγει περισσότερο από την Αυγουστιάτικη πανσέληνο το άγιο πρόσωπο της Θεοτόκου, πού αναδείχθηκε διαπαντός ό γλυκασμός των Αγγέλων και των θλιβομένων ή χαρά, καθώς επείγεται να μεταστεί προς την Ζωή, «Μήτηρ υπάρχουσα της Ζωής».

Για να σπεύδει αδιάκοπα, να παρακαλεί να στηρίζει, να περισκέπει, ν’ αγιάζει, να προστατεύει και να λυτρώνει εκ θανάτου τις κριματισμένες δικές μας ψυχές.

Εκείνη αφειδώλευτα από τον γλυκερό ποταμό τής Ζωής με τον κάδο της παρρησίας Της να ξεπλύνει τα μάτια μας για να μπορέσουμε να δούμε την ομορφιά της Ζωής. Να βρούμε λιμάνι γαληνό κι ασφάλεια μέσα στον κόσμο κι ελπίδα σωτηρίας κοντά στο θρόνο Της τον ηλιοστάλακτο. Να γίνει και σε μας το ποθούμενο ακατανόητον θαύμα.

Ας προσπαθήσουμε να βιώσουμε καλοκαίρι εντός μας , και ας σκεφτούμε πώς μπορούμε να κάνουμε τις μέρες μας πιο ευχάριστες και δημιουργικές.
Ας αφήσουμε στις αποσκευές μας την ένταση και τους θυμούς μας εναντίων όλων αυτών που μας έφεραν στη σημερινή δύσκολη κατάσταση. Αλλά ας κουβαλήσουμε ηρεμία, ειρήνη και αναζωογόνηση στις ψυχές μας, ενδύματα ελαφριά και δροσερά για τη δύσκολη ζωή μας.

Οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2015» θα γίνουν σε όλη την επικράτεια της Μητρόπολης, χωρίς επαναλήψεις σε τόπους.

 

 

 

Αρχίζουν την Πέμπτη 6 Αυγούστου από την Αμαλιάπολη (Νέα Μιτζέλα) στην περιοχή του Αλμυρού, και συνεχίζονται στη Νέα Αγχίαλο, στην περιοχή της Αγιάς, στο Πήλιο και θα ολοκληρωθούν στην ανακαινισμένη Επισκοπή του Άνω Βόλου.

Η επιτυχία τους θα εξαρτηθεί από την συμμετοχή του κόσμου, από το πλήθος των περιοχών που θα ζητήσουν να πραγματοποιηθούν εκεί το επόμενο καλοκαίρι και από τα ευμενή σχόλια όσων τις παρακολουθήσουν.Ετικέτες