ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 8 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Οσίου και Μεγάλου Αρσενίου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Όσιος Αρσένιος έζησε μεταξύ του 4ου και 5ου αιώνα μ.Χ., επί αυτοκρατορίας Γρατιανού. Ο Όσιος καταγόταν από τη Ρώμη και διακρίθηκε νωρίς όχι μόνο για την αρετή του, αλλά και για τη μεγάλη του προκοπή και επίδοση στη φιλοσοφία και τη ρητορική. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον Επίσκοπο Ρώμης. Αργότερα ο αυτοκράτορας της Ανατολής Θεοδόσιος ο Α’, ζήτησε παιδαγωγό των παιδιών του, ο αυτοκράτορας της Δύσης Γρατιανός, του έστειλε με τις καλύτερες συστάσεις τον Όσιο Αρσένιο. Το ένα όμως από τα δύο παιδιά του αυτοκράτορα, ο Άρκάδιος, (ο μετέπειτα διώκτης του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου), ήταν ατίθασος και ανεπίδεκτος μαθήσεως. Για τον λόγο των προβλημάτων, πού δημιουργούσε ο Άρκάδιος στον Όσιο Αρσένιο, αυτός αποφάσισε να παραιτηθεί.

Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος όμως δεν δέχτηκε την παραίτηση του και ο Όσιος Αρσένιος αναγκάστηκε να φύγει κρυφά στην Αλεξάνδρεια. Εκεί κατέφυγε στο εσωτερικό της Αιγύπτου, όπου και έγινε μοναχός. Μάλιστα, τόσο πολύ ευδοκίμησε στη διδασκαλία και στη μέθοδο της πνευματικής οικοδομής, ώστε πολλοί από τις πόλεις και τα χωριά, έρχονταν να τον ακούσουν. Παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο το 445 μ.Χ. σε ηλικία 120 ετών. Από τα 120 χρόνια του, τα 55 τα πέρασε στην έρημο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Τῶν τερπνῶν ἀπανέστης ἐμφρόνως Ὅσιε, χρηματισθεῖς οὐρανόθεν ὡς Ἀβραὰμ ὁ κλεινός, καὶ Ἀγγέλων μιμητής, ὤφθης τῷ βίῳ σου, λόγω ἐμπρέπων πρακτικῶ, καὶ σοφία ἀληθεῖ, Ἀρσένιε θεοφόρε. Καὶ νῦν ἀπαύστως δυσώπει, ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

{youtube}Nw7dymMBVzA{/youtube}