ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΦΑΝΕΝΤΟΣ ΣΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 7 Μαΐου, ημέρα ανάμνησης του γεγονότος της εμφάνισεις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον ουρανό, ας πούμε λίγα λόγια:

Η πρώτη εμφάνιση του Τιμίου Σταυρού έγινε στο Μεγάλο Κωνσταντίνο, με το θριαμβευτικό έμβλημα της νίκης: «Εν τούτο νίκα». Σήμερα εορτάζουμε μία άλλη εμφάνιση του Τιμίου Σταυρού, που έγινε στην Ιερουσαλήμ, περίπου το 346 μ.Χ., που τότε αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων ήταν ο Κύριλλος και βασιλιάς ο Κωνσταντίνος, γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Η εμφάνιση αυτή έγινε στις 7 Μαΐου και σε ώρα βυζαντινή τρίτη. Ξαφνικά στον ουρανό φάνηκε ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός, σχηματισμένος από εκθαμβωτικό φως, πάνω από το Γολγοθά,

μέχρι και το όρος των Ελαιών. Το υπερφυσικό αυτό γεγονός προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό και συγκίνηση σε όλους τους ευρισκόμενους στην Ιερουσαλήμ. Νέοι και γέροι, γυναίκες και παιδιά, όλοι μαζί, έτρεξαν στην Εκκλησία και με πολλή χαρά και θερμή κατάνυξη ευχαρίστησαν και δόξασαν το Θεό, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, που Αγίασε το ξύλο του Σταυρού και κατέστησε το σημείο Αυτού ισχυρότατο όπλο των αγωνιζόμενων Χριστιανών κατά του διαβόλου.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Κοντάκιο:
Ἦχος πλ. δ’.
Ὦ τρισμακάριστε Σταυρὲ καὶ Πανσεβάσμιε, σὲ ἀνυμνῶν καὶ προσκυνῶν νῦν ἁγιάζομαι, ἐν ᾧ Χριστὸς ἀνυψούμενος κόσμον ἔσωσεν, ἀλλὰ πρόφθασον καὶ σῶσον τῇ δυνάμει σου, καὶ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον, ἵνα κράζω σοι· Χαῖρε Ξύλον μακάριον.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Κοντάκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

{youtube}_uxP74TonOg{/youtube}