ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ, ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΥΡΣΙΑ

Γιορτάζουμε σήμερα 14 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Βενεδίκτου, από τη Νουρσία της Ιταλίας, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Βενέδικτος γεννήθηκε και έζησε στη Νουρσία της Ιταλίας, τον 6ο αιώνα μ.Χ. Οι γονείς του ήταν ευγενείς και πλούσιοι, αλλά και Θεοσεβούμενοι. Και με αυτή την αρετή μεγάλωσαν τον γιο τους τον Άγιο Βενέδικτο. Έχοντας στο νου τους τον Λόγο του Θεού: «Εκτρέφετε αυτά εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» (προς Έφεσίους, στ’ 4). Δηλαδή, να ανατρέφετε, τα παιδιά σας, με παιδαγωγία και νουθεσία, σύμφωνα με το θέλημα του Κυρίου.

 

Έτσι και οι γονείς αυτοί ανέθρεψαν το γιο τους Βενέδικτο με μεγάλη ευσέβεια και φρόντισαν να εργαστεί σε κάτι μεγάλο και καλό υπέρ της Εκκλησίας. Ο Άγιος Βενέδικτος όταν ενηλικιώθηκε, πράγματι ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των γονέων του. Αφού πήγε σε ένα φαράγγι στα Απέννινα όρη, ασκήθηκε στην προσευχή και τη μελέτη. Η τόσο ευάρεστη στο Θεό ζωή του, έγινε αιτία να αποκτήσει μεγάλη φήμη στους γύρω ορεινούς πληθυσμούς. Μέσα σε διάστημα 20 χρόνων, ήλθαν κοντά του 164 μοναχοί. Για τον λόγο αυτό το 540 μ.Χ.  ίδρυσε μοναστήρι, επάνω στο όρος Cassino. Υπήρξε ιδρυτής του μοναχικού τάγματος των Βενεδικτίνων, που υπάρχει μέχρι και σήμερα στη δυτική Εκκλησία. Ο Άγιος Βενέδικτος παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο το 543 μ.Χ., σε ηλικία 62 χρονών.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ: (από τις λατινικές λέξεις bene + dictus) = ο ευλογημένος.

Απολυτίκιο:
Τὴν φερώνυμον κλῆσιν ἀληθεύουσαν ἔδειξας, τοῖς ἀσκητικοῖς σου ἀγῶσι, θεοφόρε Βενέδικτε· υἱός γὰρ εὐλογίας τεθηλώς, ἀρχέτυπον ἐγένου καὶ κανών, τοῖς ἐκ πόθου μιμουμένοις τὴν σὴν ζωήν, καὶ ὁμοφώνως κράζουσι· δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

 

{youtube}Kc9orD_97jU{/youtube}