ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ, ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 12 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Θεοφάνους, του Ομολογητού, της Συγριανής, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Θεοφάνης, γεννήθηκε το 760 μ.Χ. από ευσεβείς και φιλόθεους γονείς, τον Ισαάκ και την Θεοδότη. Σε ηλικία οκτώ ετών έμεινε ορφανός από πατέρα και η μητέρα του ανέλαβε την ανατροφή και τη μόρφωσή του. Ο Άγιος Θεοφάνης, κατά τη θέληση της μητέρα του, παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία την ευσεβή και πλούσια Μεγαλώ. Ο γάμος αυτός όμως διαλύθηκε διότι ο Άγιος προτιμούσε τη μοναχική ζωή. Η σύζυγός του, η Μεγαλώ έγινε μοναχή στη μονή της Πριγκίπου και μετονομάσθηκε Ειρήνη, και ο Άγιος Θεοφάνης πήγε το 781 μ.Χ.,

σε ένα μοναστήρι κοντά στο βουνό της Συγριανής, το Πολίχνιο. Από τη μονή αυτή, προσκλήθηκε μαζί με άλλους ηγουμένους, στην Εβδόμη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιος, το 787 μ.Χ. Όταν επέστρεψε, εγκατέστησε ηγούμενο τον μοναχό Στρατήγιο και εκείνος πήγε στο απέναντι νησί Καλώνυμον, όπου ίδρυσε και εκεί μεγάλη μονή. Εκεί έζησε για έξι χρόνια, ασχολήθηκε με την καλλιγραφία και τις συγγραφές. Αλλά δυστυχώς προσβλήθηκε από οξεία λιθίαση. Παρόλο που ήταν σε αυτήν την κατάσταση πήγε στην Κωνσταντινούπολη, αφού είχε προσκληθεί από τον Λέων του Αρμενίου, ο οποίος προσπάθησε με τον Πατριάρχη Ιωσήφ τον εικονομάχο να ελκύσει αυτόν στην αίρεση της εικονομαχίας. Ο Άγιος Θεοφάνης φυσικά δεν ήταν δυνατό να δεχθεί μία τέτοια πρόταση και να προδώσει την Ορθόδοξη πίστη. Έτσι τον έκλεισαν σε σκοτεινό μέρος και στην συνέχεια τον εξόρισαν στη Σαμοθράκη, όπου μετά από 23 ημέρες παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο το 815 μ.Χ.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΘΕΟΦΑΝΗΣ: (από τα Θεοφάνεια, Θεός + φαίνομαι) = Ο υπό του Θεού αποκαλυπτόμενος ως άξιος.

Απολυτίκιο:
Ὀρθοδοξίας ὁδηγέ, εὐσεβείας Διδάσκαλε καί σεμνότητος, τῆς Οἰκουμένης ὁ φωστήρ, τῶν Μοναζόντων θεόπνευστον ἐγκαλλώπισμα, Θεοφάνη σοφέ, ταῖς διδαχαῖς σου πάντας ἐφώτισας, λύρα τοῦ Πνεύματος. Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος