ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΤΟΥ ΤΡΙΧΙΝΑ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 20 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Θεοδώρου, του Τριχινά, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Θεόδωρος καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και προερχόταν από ευσεβείς και πλούσιους γονείς. Από νεαρή ηλικία ακολούθησε το μοναχικό βίο, όπου και εκάρη μοναχός. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη διακονία των φτωχών και των αρρώστων. Την δε ονομασία Τριχινάς, την πήρε διότι είχε τρίχινα ρούχα. Η ζωή του ήταν λιτή και με πολλή εγκράτεια, προκειμένου να δίνει όσο γινόταν περισσότερα αγαθά στους πάσχοντες και σε αυτούς που είχαν ανάγκη. Τη νύχτα ο Άγιος Θεόδωρος πάντα έβρισκε χρόνο για προσευχή και μελέτη. Ζούσε μέσα σε μια κοινωνία στερημένων ανθρώπων, που οι ανάγκες τους ήταν μεγάλες.

Γι’αυτό παρακινούσε πολλούς πλουσίους να δίνουν όσα αγαθά μπορούσαν. Πολλοί άπ’αυτούς του έδιναν αρκετά χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης, τα όποια ο Άγιος διέθετε με πολλή διάκριση. Πρώτα σ’εκείνους που είχαν περισσότερη ανάγκη, όπως ορφανά, φτωχές χήρες και άρρωστους οικογενειάρχες. Ευεργετούσε μέχρι και την τελευταία ήμερα της ζωής του. Ο Άγιος Θεόδωρος, παρέδωσε ειρηνικά τη ψυχή του στον Κύριο.
Ο τάφος του ανάβλυζε μύρο που ευωδίαζε. Έτσι, όσοι πήγαιναν εκεί με πίστη και ευλάβεια, θεραπεύονταν και λάμβαναν την υγεία της ψυχής και του σώματος.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Δῶρον ἔνθεον, τῆς ἐγκρατείας, σκεῦος ἔμψυχον, τῆς ἀπαθείας, ἀνεδείχθης θεοφόρε Θεόδωρε, τὸν γὰρ Θεὸν θεραπεύσας τοὶς ἔργοις σου, τῶν παρ’ αὐτῶν δωρημάτων ἠξίωσαι. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

{youtube}Z4EYn414KY0{/youtube}