ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΙΩΝΑ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Προφήτου Ιωνά, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Προφήτης Ιωνάς, ήταν Προφήτης του Ισραήλ της Παλαιάς Διαθήκης. Έζησε τον 8ο αιώνα π.Χ., επί των βασιλέων Αμασίου και Ιεροβοάμ. Ήταν γιος του Αμαθί και είχε πατρίδα την Γεχθοφέρ, της φυλής Ζαβουλών. Ο Ιωνάς αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη ως πέμπτος μεταξύ των μικρών λεγόμενων προφητών. Ο Κύριος τον είχε διατάξει να πάει στη Νινευή, πόλη πλάνης και οργίων, για να κηρύξει σ’αυτή και να προφητέψει την καταστροφή της. Ο Ιωνάς όμως, δεν υπάκουσε στο θέλημα του Θεού, και έκρινε καλό να πάει σε μια άλλη πόλη στους Θαρσείς. Ξεκίνησε λοιπόν το ταξίδι του με πλοίο, αλλά στ’ανοιχτά έπιασε μεγάλη τρικυμία. Τότε έριξαν κλήρο, για να δουν ποιός είναι υπεύθυνος του κακού που τους βρήκε.

Και ο κλήρος έπεσε στον Ιωνά, που είχε παρακούσει το θέλημα του Θεού. Τότε τον έριξαν στη θάλασσα και η τρικυμία σταμάτησε. Τον Ιωνά, τον κατάπιε ένα μεγάλο κήτος χωρίς να τον φάει και μετά τρεις μέρες και τρεις νύχτες τον έβγαλε στην ξηρά σώο και αβλαβή. Τότε ο Ιωνάς πήγε στη Νινευή, προφήτεψε ότι του είπε ο Θεός και οι Νινευίτες μετάνιωσαν, νήστεψαν 40 μέρες και έτσι η πόλη τους σώθηκε απ’την καταστροφή. H τριήμερη παραμονή του Ιωανά στην κοιλιά του κήτους, υποδεικνύει την Σταύρωση, και την μετά απο τρείς μέρες την Ανάσταση του Χριστού. Ο Ιωνάς πέθανε στη γη Σαραάρ, κοντά στη βελανιδιά της Δεβόρας και τάφηκε μέσα σε σπηλιά. Πολλά γεγονότα της ζωής του μαθαίνουμε από την Παλαιά Διαθήκη.

 Απεικόνιση της στιγμής που ρίχνουν τον Προφήτη Ιωνά στη θάλασσα: 

 ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΙΩΝΑΣ2

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΙΩΝΑΣ: (εβραϊκή λέξη) = το αγγελιοφόρο περιστέρι, ο απεσταλμένος του Θεού.

Απολυτίκιο:
Σάλπιγξ εύηχος, θείων κριμάτων, κόσμω πέφηνας, αναφωνούσα, Ιωνά τοις Νινευίταις μετάνοιαν και συσχεθείς εν τω κήτει προέγραψας, την του Σωτήρος τριήμερον έγερσιν όθεν πρέσβευε, δοθήναι τοις σε γεραίρουσι, πταισμάτων ιλασμόν και μέγα έλεος.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος ΔιαμαντόπουλοςΕτικέτες