ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΕΥΚΤΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 9 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Πολύευκτου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Πολύευκτος καταγόταν από τη Μελιτηνή της Μεσοποταμίας, ήταν στρατιωτικός και έζησε την εποχή των αυτοκρατόρων Δεκίου και Ουαλεριανού. Την περίοδο 253 – 256 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ουλεριανός διέταξε σκληρό διωγμό κατά των Χριστιανών, ο Πολύευκτος δεν φοβήθηκε να ομολογήσει την πίστη του στο Χριστό, σε όλους. Όταν το έμαθε ο αυτοκράτορας τον κάλεσε σε απολογία. Στον πεθερό του, Φήλιξ, που τον συμβουλεύσε να πειθαρχήσει στην αυτοκρατορική προσταγή, ο Πολύευκτος του υπενθύμησε ότι οφείλουμε να πειθαρχούμε στο Θεό και όχι στους ανθρώπους.

Δεν λυγίσε ακόμη και στις ικεσίες και τα δάκρυα της συζύγου του, Παυλίνας. Παραμένει σταθερός στην πίστη του με αποτέλεσμα να τον αποκεφαλίσουν και έτσι μαρτυρικά και ένδοξα παρέδωσε τη ψυχή του στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλα και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΠΟΛΥΕΥΚΤΟΣ: (πολύ + εύχομαι) = ο πολυπόθητος.

Απολυτίκιο:
Μυηθεῖς οὐρανόθεν εὐσέβειας τὴν ἔλλαμψιν, ὤφθης στρατιώτης γενναῖος, τοῦ Σωτῆρος Πολύευκτε καὶ ξίφει ἐκτμηθεῖς τὴν κεφαλήν, Μαρτύρων ἠριθμήθης τοὶς χοροίς, μεθ’ ὧν πρέσβευε θεόφρον διὰ παντός, ὑπὲρ τῶν ἐκβοώντων σοῖ, δόξα τῷ δεδωκότι σοὶ ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ δωρουμένῳ διά σοῦ, πάσι τὰ κρείττονα.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

 

{youtube}iUHTw9mWW6w{/youtube}