ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ, ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Loading...Γιορτάζουμε σήμερα 18 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Κυρίλλου, του Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Κύριλλος γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ, περίπου το 312 με 315 μ.Χ., και είναι μια από τις λαμπρότερες φυσιογνωμίες των Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας μας. Το 334 μ.Χ, έγινε διάκονος και τον επόμενο χρόνο ο Μάξιμος, επίσκοπος Ιεροσολύμων, τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Ο Άγιος Κύριλλος από τότε ξεχώριζε για τις θεολογικές του γνώσεις και τον ορθόδοξο ζήλο του.

Γι’αυτό και του δόθηκε η θέση στην επισκοπή Ιεροσολύμων να κηρύττει το Θείο Λόγο. Το 351 μ.Χ. ο Επίσκοπος Μάξιμος εκδήμησε προς Κύριον και ο Θεός αξίωσε τον Άγιο Κύριλλο να γίνει επίσκοπος Ιεροσολύμων. Ο Άγιος, όμως, δεν επαναπαύθηκε στο αξίωμά του. Άλλα αύξησε τους κόπους του για την Εκκλησία. Αναδείχθηκε άξιος ποιμήν και διδάσκαλος «Προς καταρτισμόν των Αγίων εις έργον διακονίας, εις οίκοδομήν του σώματος του Χριστού». Δηλαδή, με σκοπό να καταρτίζονται οι χριστιανοί και να επιτελείται έργο διακονίας, που οικοδομεί το Σώμα του Χριστού. Ο Άγιος σε όλη του τη ζωή τρεις φορές έξορίσθηκε για το ορθόδοξο φρόνημα και θάρρος του και υπέστη πολλές κακοπάθειες, από τους άρειανούς αυτοκράτορες Κωνστάντιο και Ουάλη.
Ο Άγιος Κύριλλος, παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο το 387 μ.Χ., αφήνοντας πίσω σε εμάς πολλά θεολογικά συγγράμματα, πού το κυριότερο είναι οι 23 λεγόμενες κατηχήσεις.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!
 
Ανάλυση ονόματος:

ΚΥΡΙΛΛΟΣ: (από το Κύριος) = Ο αφιερωμένος στον Κύριο.

Απολυτίκιο:
Στολὴν τὴν ἔνθεον, ἀμφιεσάμενος, στῦλος ὁλόφωτος, ὤφθης τῆς πίστεως, τῶν Ἀποστόλων ἐν Σιῶν τὴν χάριν κεκληρωμένος, ὅθεν ἐνδιέπρεψας, εὐσέβειας τοὶς δόγμασι, καὶ πιστῶς ἐσκόρπισας, τῆς σοφίας τὸ τάλαντον. Καὶ νῦν ὑπὲρ ἠμῶν ἐκδυσώπει, Κύριλλε Πάτερ Ἱεράρχα.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός
{youtube}rlG0-DT2coY{/youtube}

 Ετικέτες