ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΝΩΝΟΣ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 5 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Κόνωνος, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Κόνων γεννήθηκε στα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Βαδινή, χωριό της Ισαυρίας της Μικράς Ασίας και έζησε στους Αποστολικούς χρόνους. Οι γονείς του, ονομάζονταν Νέστωρ και Νάδα και αρχικά ήταν ειδωλολάτρες. Σε νεαρή ηλικία έγινε Χριστιανός και όταν οι γονείς του τον πίεσαν να παντρευτεί, συμφώνησε με τη σύζυγό του να ζουν ως αδελφοί αφιερωμένοι στον Θεό. Λέγεται, ότι, τον Άγιο Κόνων τον καθοδηγούσε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, ο οποίος και τον βάπτισε, του δίδαξε τι είναι ευάρεστο στο Θεό, και ήταν πάντα στο πλευρό του για όλη του τη ζωή.

Ο Θεός, επίσης, τον αξίωσε και με το Χάρισμα της Θαυματουργίας. Ο Άγιος Κόνων μετέδωσε την Χριστιανική πίστη και στους γονείς του, ο πατέρας του Νέστωρ μάλιστα μαρτύρησε και για τον Χριστό. Για τον λόγω όμως ότι ο Άγιος Κόνων με τη Χάρη του Θεού, έφερε στη χριστιανική πίστη αρκετούς ειδωλολάτρες, οι υπόλοιποι τον αντιμετώπιζαν με μεγάλη δυσαρέσκεια για την ιεραποστολική του δράση. Κάποια μέρα ο Άγιος Κώνον επισκέφτηκε έναν ειδωλολατρικό ναό, όπου προσευχήθηκε θερμά στον Κύριο, με αποτέλεσμα να γίνουν κομμάτια όλα τα είδωλα του ναού. Για τον λόγο αυτό συνελήφθη από τον άρχοντα Μάγνο και βασανίστηκε. Όταν τον άφησαν ελεύθερο, οι Χριστιανοί τον φρόντισαν με μεγάλο το σεβασμό. Ύστερα από όλα αυτά και με την πάροδο 2 ετών ο Άγιος Κόνων παρέδωσε ειρήνικά την ψυχή του στον Κύριο.
Η Αγία Κάρα του Αγίου Κόνωνος βρίσκεται στην Ιερά Μονή της Χρυσορροϊατίσσης.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΚΟΝΩΝ: Ο ορμητικός.

Απολυτίκιο:
Τὴν χάριν τοῦ Πνεύματος, ἐνδεδυμένος σοφέ, τὸ κράτος διέλυσας, τῆς ἀσεβείας στερρῶς. Ἐκλάμπων τοὶς θαύμασιν ὅθεν πεφοινιγμένος, ταὶς ροαὶς τῶν αἱμάτων. Κόνων Ὁσιομάρτυς, τὸν Δεσπότην δοξάζεις, τὸν παρέχοντα ἠμὶν διὰ σοῦ, χάριν καὶ ἔλεος.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

 

{youtube}BZqmgUo73O4{/youtube}