ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΚΛΗΜΕΝΤΟΣ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 24 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Κλήμεντος του Ιερομάρτυρος και Επισκόπου Ρώμης, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Κλήμης ήταν Ρωμαίος αριστοκράτης από βασιλικό γένος, ήταν γιος του Φαύστου και της Ματθιδίας. Ο Κλήμης σπούδασε όλες τις επιστήμες της ελληνικής παιδείας, μέχρι που συνάντησε τον Απόστολο Πέτρο και διδάχθηκε απ’αυτόν την αληθινή πίστη και θεογνωσία, οπότε έγινε θερμός κήρυκας του Ευαγγελίου και έγραψε αρκετά συγγράμματα.
Ο Άγιος Κλήμης υπήρξε τρίτος επίσκοπος Ρώμης, αφού διαδέχθηκε τον Ανέγκλητο, περίπου το 92 μ.Χ. Όπως λέγεται, ο Απόστολος Παύλος, διέκρινε τον Κλήμεντο: «σοφούς εις το αγαθόν, ακεραίους δε εις το κακόν» (Προς Ρωμαίους, ιστ’ 19). Δηλαδή, συνετούς, όταν κάνουν το καλό, και συγχρόνως αμέτοχους από κάθε κακό.

Ποίμανε με μεγάλο ζήλο την Εκκλησία της Ρώμης, στα δύσκολα εκείνα χρόνια των διωγμών. Συνελήφθη από το Δομετιανό και εξορίστηκε σε πόλη έρημο κοντά στη Χερσώνα. Εκεί, έδεσαν στο λαιμό του μια σιδερένια άγκυρα και τον έριξαν στη θάλασσα, όπου έτσι παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο το 101 μ.Χ.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΚΛΗΜΗΣ: (εκ του καλούμαι) = ο υπό του Θεού κληθείς για υψηλό εργό.

Απολυτίκιο:
Tης Θείας γνώσεως εύσημοι σάλπιγγες και των της πίστεως θεσμών εκφάντωρες ιερομάρτυρες Χριστού εδείχθητε τοις εν κόσμω, Κλήμη παναοίδιμε, της ζωής κλήμα εύκαρπον και Πέτρε θεόσοφε, ευσεβών πέτρα άρρηκτε, διό ως των άρρήτων επόπται, ρύσασθαι πάσης ημάς βλάβης.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

 {youtube}652z0b10KDY{/youtube}Ετικέτες