ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΙΜΟΘΕΟΥ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 22 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου και Αποστόλου Τιμοθέου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος και Απόστολος Τιμόθεος γεννήθηκε στα Λύστρα της Λυκαονίας από Έλληνα πατέρα και Ιουδαία μητέρα, που ονομαζόταν Ευνίκη. Έμεινε πολύ μικρός ορφανός από πατέρα και η γιαγιά του, η Λωίδα, τον ανέθρεψε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφτηκε τα Λύστρα, διέκρινε τα πνευματικά του χαρίσματα και τον μεγάλο ιεραποστολικό του ζήλο, και τον διαπαιδαγώγησε κατάλληλα. Τον πήρε μάλιστα και στην σύνοδό του, στην Β΄ Αποστολική περιοδεία, όπου έζησε όλες τις περιπέτειες του κορυφαίου Αποστόλου Παύλου για τη διάδοση του Ευαγγελικού Λόγου.

Μετά το μαρτυρικό θάνατο του Αποστόλου Παύλου, επέστρεψε στην Έφεσο και συνεχίσε την Ιεραποστολική του δράση. Κατά τη διάρκεια μιας ειδωλολατρικής εορτής της Αρτέμιδος της Εφέσου, υπέστη άγριο ξυλοδαρμό και μαρτυρικά παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο, από τον εξαγριωμένο ειδωλολατρικό όχλο επειδή κατέκρινε τα όργιά τους. Το Ιερό Σκήνωμά του μεταφέρθηκε το 356 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη, στο Ναό των Αγίων Αποστόλων.

Υ.Γ.
Σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων και τις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου, ο Άγιος και Απόστολος Τιμόθεος ήταν ο πιο αγαπητός μαθητής, και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΤΙΜΟΘΕΟΣ: (τιμώ + Θεός) = αυτός που τιμά τον Θεό, ο ευσεβής.

Απολυτίκιο:
Χρηστότητα ἐκδιδαχθείς, καί νήφων ἐν πᾶσιν, ἀγαθήν συνείδησιν ἱεροπρεπῶς ἐνδυσάμενος, ἤντλησας ἐκ τοῦ Σκεύους τῆς ἐκλογῆς τά ἀπόρρητα, καί τήν πίστιν τηρήσας, τόν ἴσον δρόμον τετέλεκας, Ἀπόστολε Τιμόθεε. Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

 

{youtube}awMqNoXziDc{/youtube}