ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΙΜΩΝΟΣ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 10 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Αγίου Σίμωνος του Αποστόλου (του Ζηλωτού), ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος και Απόστολος Σίμων ήταν ένας από τους δώδεκα Μαθητές του Κυρίου και ήταν αδελφός του Ιούδα του Λεββαίου. Ο Άγιος Σίμων ονομάστηκε ζηλωτής, λόγω της θέρμης και του ζήλου με τον οποίο κήρυττε το Λόγο του Ευαγγελίου. Καταγόταν από την Κανά της Γαλιλαίας και είναι γνωστός ως Σίμων ο Κανανίτης (ή Ναθαναήλ ή Βαρθολομαίος – γιός του Θολομαίου). Μετά την ανάληψη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και τη χάρη της Πεντηκοστής, ο Σίμων ξεκίνησε ένα μεγάλο ιεραποστολικό έργο. Δίδαξε το Ευαγγέλιο στην Περσία, όπου αφού γκρέμισε το μύθο της πολυθεΐας, φανέρωσε σε πλήθος κόσμου το Φως της Ευαγγελικής αλήθειας. Στη συνέχεια πήγε στην Αφρική,

όπου κήρυξε και εκεί Λόγο του αληθινού Θεού και Σωτήρος, από την Αίγυπτο έως τη Μαυριτανία. Ο τελευταίος τόπος της μεγάλης ιεραποστολικής του δράσης ήταν η Βρετανία. Εκεί αφού δίδαξε στο λαό τη χριστιανική πίστη, συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες βασανίστηκε και θανατώθηκε. Παρέδωσε μαρτυρικά την ψυχή του στον Κύριο, με σταυρικό θάνατο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Ζῆλος ἔνθεος, καταλαβῶν σε, τοῦ γνωσθέντος σοι, σαρκὸς ἐν εἴδει, ζηλωτὴν ἐν Ἀποστόλοις ἀνέδειξε καὶ τοῦ Δεσπότου ζηλώσας τὸν θάνατον, διὰ Σταυροῦ πρὸς αὐτὸν ἐξεδήμησας, Σίμων ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

{youtube}LdZFMLrbMCU{/youtube}

 tilegrafima.gr