ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΡΠΟΥ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 26 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Αγίου και Αποστόλου Κάρπου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος και Απόστολος Κάρπος έζησε επί βασιλείας Νέρωνα, 52 μ.Χ., και είναι ένας από τους εβδομήντα Αποστόλους. Επίσης, ήταν συνεργάτης του Αγίου και Αποστόλου Παύλου και απ’ ότι μας αναφέρει η Β’ προς Τιμόθεον επιστολή του (δ’ 13), εργάστηκε για τη διάδοση του Ευαγγελίου στην Τρωάδα. Αργότερα, έγινε Επίσκοπος στη Βάρνα της Θράκης, όπου με την Αγία του ζωή και το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, βοήθησε το ποίμνιό του με τις Θείες διδασκαλίες του. Στο έργο του ο Άγιος Κάρπος υπέστη πολλούς πειρασμούς και θλίψεις, που τις αντιμετώπισε

με μεγάλη γενναιότητα και υπομονή. Δε φοβόταν τους πόνους και τις κακοπάθειες, αλλά έμπαινε δυναμικά στη μάχη, χωρίς να υπολογίζει το θυμό και την οργή των τυράννων. Είχε κατασταλάξει μέσα του ο Λόγος του Κυρίου: «εν τω κόσμω θλίψιν έξετε» (Ευαγγέλιο Ιωάννου, ιστ’ 33.). Δηλαδή, εφόσον είστε μέσα στον κόσμο, θα έχετε θλίψη.
Ο Άγιος και Απόστολος Κάρπος παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος γ’. Θείας Πίστεως.
Θείας χάριτος, τῇ κοινωνίᾳ, ἐκοινώνησας, δεσμῶν τῷ Παύλῳ, θεομακάριστε Κάρπε Ἀπόστολε, καὶ κοινωνοὺς θείας δόξης ἀνέδειξας, τοὺς δεξαμένους τὸ φέγγος τῶν λόγων σου. Ὅθεν πρέσβευε, Χριστῷ τῷ Θεῷ πανεύφημε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

{youtube}DmjnPIcBvq8{/youtube}