ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΠΑΦΝΟΥΤΙΟΥ, ΤΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΗΤΟΥ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 19 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Παφνουτίου, του Ιεροσολυμήτου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Παφνούτιος έζησε επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού 284-305 μ.Χ. Όταν ο αυτοκράτορας διέταξε διωγμό κατά των χριστιανών, ο έπαρχος Αρριανός ξεκίνησε για να συλλάβει τον Παφνούτιο στις ερημιές της Αιγύπτου, όπου ζούσε. Αλλά ο Άγιος πήγε και βρήκε μόνος του τον Αρριανό, όπου και διέταξε να βασανιστεί ο Άγιος επί τόπου. Ξέσχισαν τις σάρκες του μέχρι του σημείου να φαίνονται τα εντόσθιά του. Ο Άγιος Παφνούτιος προσευχήθηκε και εντελώς θαυματουργικά, οι πληγές του έκλεισαν με αποτέλεσμα να πιστέψουν στο Χριστό οι δύο στρατιώτες που τον βασάνισαν. Ο Αρριανός τότε αποκεφάλισε τους δύο στρατιώτες, και τον Παφνούτιο τον έκλεισε στη φυλακή.

Εκεί, συνάντησε 40 προκρίτους που ήταν έγκλειστοι γιατί καθυστερούσαν τους φόρους στο δημόσιο, και κατάφερε να τους κάνει χριστιανούς. Όταν το έμαθε αυτό ο Αρριανός, οργισμένος τους έκαψε όλους ζωντανούς, αλλά ο Άγιος Παφνούτιος με Θαύμα έγινε άφαντος από τα μάτια του. Ενώ έφερε πολλούς στη χριστιανική πίστη, παρουσιάστηκει μόνος του στον Αρριανό, που διέταξε να τον κομματιάσουν. Την στιγμή όπου ο Αρριανός πήγε να τον δει νεκρό και κομματιασμένο, τα κομμάτια του σώματος ενώθηκαν και ο Άγιος Παφνούτιος, ζωντανός μπροστά του, του είπε: «Με γνωρίζεις, Αρριανέ; Όλα αυτά τα περί εμέ θαυμάσια, πραγματοποιεί ο Κύριος μου Ιησούς Χριστός, δια να ελέχθη η ασέβεια σου, δια να εννοήσης ότι, πολέμων προς αυτόν, λακτίζεις προς κέντρον, δια να καταλάβεις ότι λατρεύεις κωφά και τυφλά είδωλα κατασκευασμένα από ύλην άναίσθητον». Το Θαύμα έγινε αφορμή να πιστέψει ένα ολόκληρο τάγμα στρατιωτών. Στην απελπισία του ο Αρριανός, έστειλε τον Άγιο Παφνούτιο στη Ρώμη, όπου εκεί ο Άγιος Παφνούτιος παρέδωσε μαρτυρικά, με σταυρικό θάνατο, τη ψυχή του στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Θυσίαν τὴν ἔνθεον, πιστῶς προσφέρων Θεῶ, ὡς θῦμα εὐπρόσδεκτον, προσανηνέχθης αὐτῶ, ἀθλήσεως ἄνθραξιν ὅθεν ὡς ἱερέα, καὶ στερρὸν Ἀθλοφόρον, ἔδειξε σὲ ὁ Κτίστης, χαρισμάτων ταμεῖον ἐξ ὧν καὶ ἠμὶν Παράσχου, ἱερομάρτυς Παφνούτιε.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

{youtube}Q-XJ777zovc{/youtube}