ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΣΗ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 27 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου και Μεγαλομάρτυρος Ιακώβου, του Πέρση, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Ιάκωβος, έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. επί βασιλέως Αρκαδίου περίπου το 395 μ.Χ. στη περιοχή της  Βηθλαδάς της Περσίας. Ήταν φίλος με τον βασιλιά των Περσών, Ισδιγέρδη. Παρασυρμένος από αυτή τη φιλία του, ο Ιάκωβος απαρνήθηκε την πίστη του στο Χριστό. Για να ευχαριστήσει τον Ισδιγέρδη, άφησε τον εαυτό του να χαθεί μέσα στην ψευδαίσθηση του πλούτου των ανακτόρων. Όταν το έμαθαν αυτό η μητέρα και η γυναίκα του, οι οποίες ήταν ευσεβείς και πιστές χριστιανές λυπήθηκαν και εξοργίστηκαν. Και οι δύο, τότε, τον επιπλήξανε για τη στάση του και του είπαν ότι δεν ήθελαν καμία σχέση, μαζί του. Αυτή τους η συμπεριφορά επανέφερε τον Ιάκωβο στον ίσιο δρόμο.

Τον έκανε να διαπιστώσει το λάθος που έπραξε. Μετά από την απόφαση αυτή, πήγε στον βασιλιά και ομολόγησε μπροστά του την μία και αληθινή πίστη στον Χριστό. Ο Ισδιγέρδης ξαφνιάστηκε γι’αυτή την αλλαγή του Ιακώβου και προσπάθησε να τον μεταπείσει. Ο Ιάκωβος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του και γι’αυτό διατάχθηκε να τον βασανίσουν. Μαρτύρησε με ακρωτηριασμό των άκρων του και κατόπιν με τον αποκεφαλισμό του. Με αυτόν τον μαρτυρικό τρόπο παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΙΑΚΩΒΟΣ: (εβραϊκή λέξη) = ο νικητής.

Απολυτίκιο:
Ο Μάρτυς Ιάκωβος, ο της Περσίδας βλαστός, τον δόλιον δράκοντα, τοις των αιμάτων κρουνοίς, αθλήσας απέπνιξε, πίστει γαρ αληθείας, μεληδόν τετμημένος, ώφθη τροπαιοφόρος, του Σωτήρος οπλίτης, πρεσβεύων αδιαλείπτως, υπέρ των ψυχών ημών.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

 

{youtube}3x6J0yF7Bus{/youtube}Ετικέτες