ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΜΕΝΙΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 18 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ευμενίου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Ευμένιος καταγόταν από την Κρήτη (Φαίνεται ότι ο Άγιος έζησε πριν από το 732, όταν η Κρήτη εκκλησιαστικώς εξαρτιόταν από την Ρώμη και ακριβέστερα, μεταξύ 667 και 680, διότι η ακολουθία που συνέθεσε ο Άγιος  Ιωσήφ ο Υμνογράφος αναφέρει ότι ο Άγιος Ευμένιος συμφιλίωσε στην Κωνσταντινούπολη τους συναυτοκράτορες Κωνσταντίνο Δ΄ Πωγωνάτο, Ηράκλειο και Τιβέριο).

Από την νεανική του ηλικία αφιερώθηκε με πολύ επιμέλεια στα έργα της ασκήσεως. Το πρόσωπό του ήταν πάντοτε λουσμένο στα δάκρυα. Ποτέ δεν κατέκρινε κανέναν και ούτε δέχθηκε ποτέ να ακούσει άλλον να κατηγορεί. Έφθασε σε μεγάλο ύψος αρετής, και έγινε επίσκοπος Γορτύνης. Με πολύ σύνεση εποίμανε το ποίμνιό του, επίσης αξιώθηκε να λάβει από τον Θεό την δύναμη και την Θεία Χάρη να θαυματουργεί. Όταν είχε πάει στην Ρώμη, είχε φωτίσει με τις θείες διδασκαλίες του τον κόσμο και στερέωσε την πίστη τους με πολλά θαύματα.
Κατά την επιστροφή του επισκέφθηκε την Θηβαϊδα, πήγε κοντά στους μεγάλους ασκητές, όπου διέλυσε με την προσευχή του την ξηρασία που επικρατούσε. Ενώ βρισκόταν εκεί, εκοιμήθει σε βαθύ γήρας και οι Θηβαίοι απέστειλαν το ιερό του σκήνωμα στην πατρίδα του Γόρτυνα. Οι πιστοί τον ενεταφίασαν στην τοποθεσία Ράξος, όπου βρισκόταν και το σεπτό λείψανο του προκατόχου του, Αγίου Κυρίλλου.
Ο Άγιος Ευμένιος είχε πάντα στο μυαλό του τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «πας ο αγωνιζόμενος πάντα εγκρατεύεται». Καθένας, δηλαδή, που αγωνίζεται, εγκρατεύεται σε όλα, ακόμα και στην τροφή και στο ποτό, προκειμένου να πετύχει τον πνευματικό του σκοπό. Και ο Ευμένιος, ακολουθώντας τα λόγια του Θεόπνευστου Αποστόλου, πέτυχε !!!

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ταχύν προμηθέα σε, και αρωγόν ευμενη, κεκτήμεθα Όσιε, ως του Χριστού μιμητήν, Ευμένιε ένδοξε συ γάρ αναβλυστάνων, συμπαθείας τα ρείθρα, βρύεις τη Εκκλησία, ιαμάτων πελάγη. Αλλά και τοις τιμώσι σε, σκέπη γενήθητι.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος