ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ

Loading...


Γιορτάζουμε σήμερα 23 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Διονύσιος γεννήθηκε περίπου το 1500 μ.Χ. στο χωριό Σκλάταινα της Καρδίτσας, την σημερινή Δρακότρυπα. Το όνομά του ήταν Δημήτριος και από παιδί αγωνίστηκε με ζήλο για την αγάπη του Χριστού και την ασκητική ζωή. Σε ηλικία 18 ετών μόνασε στα Μετέωρα λαμβάνοντας το όνομα Δανιήλ. Τρία χρόνια μετά, ψάχνοντας πιο απομονωμένο τόπο και επειδή δεν του έδιναν την ευκαιρία να φύγει από εκεί, πήδηξε  κάτω από το βράχο των Μετεώρων και ως εκ θαύματος μετέβη στις Καρυές του Αγίου Όρους. Εκεί έγινε Ιερέας και μεγαλόσχημος μοναχός, και μετονομάστηκε Διονύσιος. Αργότερα, εγκαταστάθηκε στην σκήτη Καρακάλου όπου έζησε ερημικά για δέκα χρόνια με αυστηρή άσκηση, προσευχή και νηστεία, βιώνοντας πολλές Θαυματουργικές ενέργειες του Θεού.

Η ευάρεστη στο Θεό ζωή του, τον αξίωσε να εκλεγεί Ηγούμενος της βουλγαρικής, τότε, Μονής Φιλοθέου. Συναντώντας μεγάλες αντιδράσεις για τον τρόπο ζωής που θέλησε να εφαρμόσει στην Μονή εγκατέλειψε το Άγιον Όρος και εγκαταστάθηκε γύρω στο 1524 μ.Χ. στην Μονή Τιμίου Προδρόμου στη Βέροια. Θέλοντας ν’αποφύγει την εκλογή του σε Επίσκοπο που ήθελαν οι κάτοικοι της περιοχής, αναχώρησε κρυφά και μετέβη στον Όλυμπο. Εκεί ασκήτευσε σ’ένα σπήλαιο που σώζεται μέχρι και σήμερα. Συκοφαντούμενος όμως εκδιώχθηκε από το ασκητήριό του και αναχώρησε για το Πήλιο, όπου το 1542 μ.Χ. ίδρυσε και τη Μονή της Αγίας Τριάδος Σουρβίας, μετά από Θαυματουργική υπόδειξη του Θεού. Μετά από τρία χρόνια και λόγω της παντελούς ανυδρίας που έπληξε τον τόπο των διωκτών του, επέστρεψε επισήμως με πρόσκληση του διώκτη του Αγά Σάκου. Με τον ευάρεστο βίο του γρήγορα προσείλκυσε πλήθος μοναχών, ο ίδιος όμως χρησιμοποιούσε τα κοντινά στην περιοχή σπήλαια για προσευχή και ησυχία. Δεν παρέλειπε, ωστόσο, να πηγαίνει και στα γύρω χωριά για να κηρύξει, να εξομολογήσει και να στηρίξει τους σκλαβωμένους Έλληνες, που τόσο αγαπούσε. Παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο, αφήνοντάς μας για ανεκτίμητο θησαυρό τα χαριτόβρυτα λείψανά του.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ: (εκ του Διόνυσος) = αυτός που έχει θεϊκή προέλευση.

Απολυτίκιο:
Τοῦ Ὀλύμπου οἰκήτωρ Πιερίας ἀγλάισμα, καὶ τῆς ἐπωνύμου Μονῆς σου ἱερὸν περιτείχισμα, ἐδείχθης Διονύσιε σοφέ, βιώσας ὥσπερ Ἄγγελος ἐν γῇ, καὶ παρέχεις τὴν ταχεῖαν σου ἀρωγήν, τοὶς εὐλαβῶς κραυγάζουσιν δόξα τῷ δεδωκότι σοὶ ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ πάσιν ἰάματα.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος