ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ

Loading...


                                   Γιορτάζουμε σήμερα 7 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Αμβροσίου του Επισκόπου Μεδιολάνων, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Αμβρόσιος ήταν διακεκριμένος Ρωμαίος πολίτης και γεννήθηκε το 340 μ.Χ. Σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία και νομικά. Στα Μεδιόλανα εξασκούσε το επάγγελμα του δικαστή. Τιμούσε με λόγια και πράξεις την αλήθεια και απέδιδε αντικειμενικά τη δικαιοσύνη, αν και δεν είχε βαπτιστεί ακόμα χριστιανός. Όσον αφορά σ’αυτό όμως, απαντά ο Θεόπνευστος Λόγος της Αγίας Γραφής: «Αλλ’ εν παντί έθνει ο φοβούμενος αυτόν και εργαζόμενος δικαιοσύνην δεκτός αυτώ εστί» (Πράξεις, ι’ 35).

Δηλαδή, σε κάθε έθνος, όποιος σέβεται το Θεό και πολιτεύεται στη ζωή του με δικαιοσύνη, είναι δεκτός απ’Αυτόν και είναι δυνατόν να αρέσει σ’Αυτόν. Και έτσι έγινε, ο Αμβρόσιος με τη ζωή του άρεσε στο Θεό. Γι’αυτό και τον αξίωσε να βαπτιστεί χριστιανός, να γίνει έπειτα αναγνώστης, και αφού μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα πέρασε όλους τους εκκλησιαστικούς βαθμούς, μετά από απόφαση του βασιλιά Ουαλεντιανού του Α’, χειροτονήθηκε Επίσκοπος Μεδιολάνων. Σαν Επίσκοπος, ο Αμβρόσιος ποίμανε άριστα το ποίμνιό του, αγωνίστηκε κατά των αιρέσεων, αλλά και το βασιλιά Θεοδόσιο δεν του επέτρεψε να εισέλθει στο ναό, παρά μόνο όταν μετάνιωσε ειλικρινά για τους φόνους που έκανε στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης. Ο Άγιος Αμβρόσιος παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο σε ηλικία 57 ετών το 397 μ.Χ.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ: (άμβροτος και αμβροσία) = ο θείος, ο αθάνατος.

Απολυτίκιο:
Ως θείος διδάσκαλος και ιεράρχης σοφός, δογμάτων ακρίβειαν μυσταγωγείς τους πιστούς, Αμβρόσιε Όσιε, λύεις αιρετιζόντων την αχλύν τοις σοις λόγοις, φαίνεις της ευσεβείας την Θεόσδοτον Χάριν, εν η τους σε γεραίροντας συντήρει απήμονας.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

 

{youtube}-hIWG9R4uCk{/youtube}Ετικέτες